Prosty sos pomidorowy do spaghetti
Przepis ten starcza dla czterech osób. Zawsze można powiększyć proporcje wedle uznania.
Składniki
- pokrojone pomidory
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 2 ząbki czosnku
- spaghetti (marakon)
- 10 świeżych liści bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
Przygotowanie
Do średniego rondelka dodajemy pomidory oraz cukier. Odpowiednim narzędziem miażdżymy czosnek, a następnie dodajemy go do pomidorów. Na wolnym ogniu gotujemy całość, następnie przykrywając i na tym samym ogniu gotując przez 40 minut.
Przygotowujemy makaron w słonej wodzie (by sprawić, by smakowała jak ocean) – najlepiej zrobić tak, by było jak najdelikatniejszy. Po podanym wcześniej czasie zdejmujemy sos z patelni i drzemy liście bazylii na małe kawałki, dodając je od razu do sosu. Kończymy całość olejem z oliwy.
Podajemy dokładnie tak, jak każde inne tradycyjne spaghetti, po prostu dodając porządną porcję bazylii.
Dodaj komentarz