Prosty sos pomidorowy do spaghetti

Proste spaghetti z sosem pomidorowym

Przepis ten starcza dla czterech osób. Zawsze można powiększyć proporcje wedle uznania.

Składniki

  • pokrojone pomidory
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • spaghetti (marakon)
  • 10 świeżych liści bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku

Przygotowanie

Do średniego rondelka dodajemy pomidory oraz cukier. Odpowiednim narzędziem miażdżymy czosnek, a następnie dodajemy go do pomidorów. Na wolnym ogniu gotujemy całość, następnie przykrywając i na tym samym ogniu gotując przez 40 minut.

Przygotowujemy makaron w słonej wodzie (by sprawić, by smakowała jak ocean) – najlepiej zrobić tak, by było jak najdelikatniejszy. Po podanym wcześniej czasie zdejmujemy sos z patelni i drzemy liście bazylii na małe kawałki, dodając je od razu do sosu. Kończymy całość olejem z oliwy.

Podajemy dokładnie tak, jak każde inne tradycyjne spaghetti, po prostu dodając porządną porcję bazylii.

5572955735_46caa90a7d_b-625x462

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *