Przepis na hummus z cieciorki

Przepis na hummus z cieciorki – hummus to inaczej pasta z gotowanej ciecierzycy z dodatkiem pasty sezamowej (Tahiti), oliwy z oliwek, czosnku oraz soku z cytryny. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a sam hummus jest niezwykle wartościowy pod względem zawartości składników odżywczych.

Przepis na hummus z ciecierzycy

Hummus zyskał uznanie Europejczyków nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także walory zdrowotne.  Jest on idealnym dostarczycielem białka, które jest podstawą naszej diety, między innymi dlatego, że jest głównym budulcem mięśni.

Przepisy ciecierzyca

Pasta z ciecierzycy jest także bogata w błonnik, który ma korzystny wpływ na układ pokarmowy człowieka, oprócz uczucia sytości, poprawia on pracę jelit. Ciecierzyca jest rośliną strączkową, posiadającą substancje działające przeciwnowotworowo, takie jak saponiny oraz kwas fitowy.  Dodatek do humusu w postaci pasty z sezamu, pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami. Hummus zawiera także witaminy i minerały takie jak Witamina C, witamina B6, kwas foliowy oraz mangan.

Humus jak zrobić?

Pasta z ciecierzycy to też bogactwo żelaza, którego braki mogą prowadzić do anemii, która, wpływa także źle na samopoczucie wywołując zmęczenie, ogólne osłabienie a także kłopoty z koncentracją.

Hummus przepis oryginalny

Chcąc samodzielnie przygotować hummus, należy zamoczyć ciecierzycę w chłodnej wodzie na noc, odsączyć ją i przepłukać świeżą wodą, a następnie zalać zimną wodą na wysokość 2-3 cm ponad poziom ziaren.

W dalszej kolejności gotujemy ciecierzycę około 2-3 godziny, mieszając, tak aby ziarna się nie przypaliły. Jeśli będzie taka konieczność, można dodać do garnka wodę, po czym usunąć tzw. „szumy”. Ugotowaną ciecierzycę odsączamy i miksujemy blenderem na gładką masę dodając pastę sezamową lub ziarna sezamu, czosnek, sok z cytryny, odrobinę oliwy i w razie potrzeby, niewielką ilość przegotowanej wody.

Przepis na hummus z cieciorki

Tak przygotowaną pastę możemy dowolnie doprawić. Oprócz stosowania soli i pieprzu, hummus można doprawić kuminem, zatarem (gotowa mieszanka przypraw orientalnych), chili, natką pietruszki, a także kolendrą. Aby uzyskać nowy aromat pasty, można do niej dodać suszone pomidory lub paprykę, co zmieni nie tylko smak ale i barwę hummusu.

Pasta sezamowa przepis

Pasę sezamową także można przygotować samodzielnie. Należy uprażyć ziarna sezamu na patelni, a następnie zmiksować je z dodatkiem oliwy z oliwek. Tak przygotowaną pastę przechowywać należy w lodówce.  Hummus można podawać ze świeżymi warzywami, chlebem pita czy bagietką.

Hummus gdzie kupić?

Hummus kupimy w większości większych supermarketów oraz w sklepach ze zdrową żywnością. Niestety ten oryginalny jest dość drogi, a w tańszych znajdziemy często zbędne dodatki np. ziemniaki, groch i fasolę, a także konserwanty, barwniki i wzmacniacze smaku, dlatego lepiej przygotować go samodzielnie. Jeżeli zdecydujemy się spróbować smaku domowej pasty z ciecierzycy warto przygotować jej niewielką ilość, gdyż nie jest to produkt trwały i zachowa świeżość jedynie przez maksimum 2 dni.

Komentarze

  1. majutka napisał(a):

    bardzo mi posmakował hummus ostatnio, szczególnie z chlebkami pita i swiezymi warzywami. na szczęscie mam swój blender ręczny od Morphy Richards i mogę zrobić sobie dużo porcję. <3 dzięki za przepisy! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *