Przepis na kotlety schabowe inaczej

Przepis na  kotlety schabowe inaczej – masz już dość nudnych obiadów i szukasz nowych przepisów, w których rozsmakuje się Twoja rodzina? Zastanawiasz się jak przyrządzić kotlety schabowe, by ich zaskoczyć. Czasem trzeba naprawdę niewiele zmienić lub dodać, żeby zwykły obiad ze schabu stał się kulinarnym dziełem. W Internecie jak i książkach kucharskich nawet tych starszych można znaleźć wiele inspiracji. 

Kotlet schabowy przepis

Do przygotowania dania potrzebujemy:

Kotlety ze schabu, jajko, pieprz, sól, mąkę bułkę tartą, plasterki sera żółtego i krążki ananasa (tyle ile mamy zamiar zrobić porcji).

Jak przyrządzić kotlet schabowy inaczej

Kotlety ze schabu rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem, panierujemy w mące, jajku i bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po obu stronach do momentu zarumienia. Pod koniec smażenia na każdy kotlet, kładziemy po jednym krążku ananasa i plasterek sera, przykrywamy patelnie pokrywką. Danie gotowe z chwilą rozpuszczenia sera.

Kotlety schabowe możemy przyrządzić w formie roladek.  Mogą być one faszerowane pieczarkami, lub serem , albo boczkiem, cebulką i ogórkiem kiszonym.

img_6832

Jak zrobić schabowe z boczkiem, cebulką i ogórkiem kiszonym?

Przepis na  kotlety schabowe inaczej – Kotlety cienko rozbić, przyprawić przyprawą do mięs, posmarować lekko musztardą. Boczek, cebule, ogórek kiszony, pokroić w słupki. Na każdy kotlet kładziemy po jednym elemencie. Zwijamy w roladki tak by nic nie wystawało po bokach, spinamy wykałaczką. Podsmażamy na tłuszczu, do momentu zarumienienia. Następnie przekładamy do garnka i podlewamy wodą, dusimy do miękkości. Wywar możemy wykorzystać do zrobienia sosu, należy go doprawić do smaku i zagęścić. Możemy również przygotować  kotlety schabowe z piekarnika, zapewne będzie to zdrowsza wersja schabowego

Schabowy przepis

Schab podzielić na porcję. Kotlety lekko rozbić i przyprawić solą i pieprzem. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać rosołem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 1800 C, na 30 minut. Po upłynięciu połowy czasu, ułóż wcześniej posiekane i przyprawione Vegetą warzywa ( pieczarki, paprykę, cebulę, cukinię ). Gdy warzywa będą miękkie, posyp potrawę startym serem. Następnie zapiekaj do momentu rozpuszczenia sera.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *