Przepis na kotlety schabowe inaczej

Przepis na  kotlety schabowe inaczej – masz już dość nudnych obiadów i szukasz nowych przepisów, w których rozsmakuje się Twoja rodzina? Zastanawiasz się jak przyrządzić kotlety schabowe, by ich zaskoczyć. Czasem trzeba naprawdę niewiele zmienić lub dodać, żeby zwykły obiad ze schabu stał się kulinarnym dziełem. W Internecie jak i książkach kucharskich nawet tych starszych można znaleźć wiele inspiracji. 

Kotlet schabowy przepis

Do przygotowania dania potrzebujemy:

Kotlety ze schabu, jajko, pieprz, sól, mąkę bułkę tartą, plasterki sera żółtego i krążki ananasa (tyle ile mamy zamiar zrobić porcji).

Jak przyrządzić kotlet schabowy inaczej

Kotlety ze schabu rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem, panierujemy w mące, jajku i bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po obu stronach do momentu zarumienia. Pod koniec smażenia na każdy kotlet, kładziemy po jednym krążku ananasa i plasterek sera, przykrywamy patelnie pokrywką. Danie gotowe z chwilą rozpuszczenia sera.

Kotlety schabowe możemy przyrządzić w formie roladek.  Mogą być one faszerowane pieczarkami, lub serem , albo boczkiem, cebulką i ogórkiem kiszonym.

img_6832

Jak zrobić schabowe z boczkiem, cebulką i ogórkiem kiszonym?

Przepis na  kotlety schabowe inaczej – Kotlety cienko rozbić, przyprawić przyprawą do mięs, posmarować lekko musztardą. Boczek, cebule, ogórek kiszony, pokroić w słupki. Na każdy kotlet kładziemy po jednym elemencie. Zwijamy w roladki tak by nic nie wystawało po bokach, spinamy wykałaczką. Podsmażamy na tłuszczu, do momentu zarumienienia. Następnie przekładamy do garnka i podlewamy wodą, dusimy do miękkości. Wywar możemy wykorzystać do zrobienia sosu, należy go doprawić do smaku i zagęścić. Możemy również przygotować  kotlety schabowe z piekarnika, zapewne będzie to zdrowsza wersja schabowego

Schabowy przepis

Schab podzielić na porcję. Kotlety lekko rozbić i przyprawić solą i pieprzem. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać rosołem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 1800 C, na 30 minut. Po upłynięciu połowy czasu, ułóż wcześniej posiekane i przyprawione Vegetą warzywa ( pieczarki, paprykę, cebulę, cukinię ). Gdy warzywa będą miękkie, posyp potrawę startym serem. Następnie zapiekaj do momentu rozpuszczenia sera.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *