Przepis na lody sorbetowe
Lody sorbetowe to pyszna i zdrowa przekąska nie tylko na upalne dni. Dziś przepis na lody sorbetowe, które przygotujesz z absolutnie wszystkich owoców!
Jak się robi sorbet?
Sorbet jest bardzo prosty w przygotowaniu – wystarczy zblendować ulubione owoce i już możemy go zamrozić lub wykorzystać, jak polewę do ciast i innych deserów. Jeżeli robimy sorbet np. z bananów czy brzoskwiń, które szybko ciemnieją z powodu utleniania witaminy C należny dodać do niego nieco soku z cytryny, który pozwoli zachować intensywny i naturalny kolor owoców.
Lody sorbetowe to idealna alternatywa dla niezdrowych i pełnych sztucznych barwników lodów wodnych. Lody wodne także możemy przygotować w domu z soku owocowego z dodatkiem właśnie sorbetu.
Desery lodowe z owocami
Owoce to cenne źródło witamin, dlatego warto po nie sięgać zwłaszcza w sezonie. Maliny, truskawki, brzoskwinie, nektarynki, banany, kiwi oraz cytrusy idealnie nadają się do przygotowania domowych lodów.
Lody sorbetowe przepis
- Ulubione owoce
- szklanka soku pomarańczowego
- foremki do lodów
- pokrojone w kostkę owoce (opcjonalnie)
W zależności od tego, jakie owoce wybierzesz możesz przygotować sorbet z malin, owoców egzotycznych, sorbet z czarnej porzeczki, sorbet z mrożonych truskawek czy kiwi lub bananów. Możesz także przygotować kilka wariantów i zrobić sorbet domowy w postaci efektownych tęczowych lodów!
Przepis na lody sorbetowe
Aby przygotować domowe lody wystarczy zblendować owoce, dodać sok (może być inny np. jabłkowy, ananasowy itp.) i napełnić owocowym “farszem” foremki do lodów do ok. 3/4 pojemności. Jeżeli mają pestki np. maliny i truskawki można dodatkowo przetrzeć je przez sito.
Jeżeli nie masz foremek do lodów możesz wykorzystać pojemniczki po jogurtach i zwykłe patyczki do lodów lub szaszłyków, bądź zamrozić owoce w większym pojemniku i nakładać je łyżką do lodów lub ziemniaków.
Uwaga! Gdy korzystasz z owoców mrożonych nigdy ich nie rozmrażaj i nie zamrażaj ponownie! Sorbety i lody sorbetowe z mrożonek musisz przygotować ekspresowo i z pomocą bardzo dobrego blendera, aby uniknąć ich rozmrożenia! Zamrożoną masę wystarczy przełożyć do foremek i nieco schłodzić.
Smacznego!
Dodaj komentarz