Przepis na mielone z indyka

Przepis na mielone z indyka niewiele różni się od tradycyjnego przepisu na kotlety mielone, jednak sięgając po mięso indycze znacznie obniżamy kaloryczność naszego dania i podnosimy jego wartość odżywczą. Jak przygotować kotlety mielone, chrupiące kulki lub pulpety z indyka?

Dietetyczne kotlety mielone

Indyk polecany jest wszystkim przebywającym na różnego rodzaju dietach. Ze względu na dużą zawartość białka oraz niską zawartość tłuszczu kotleciki z mięsa mielonego pozwolą cieszyć się wyjątkowym smakiem i urozmaicą codzienne menu.

Zobacz również: Przepis na tortille z kurczakiem i warzywam

Pierś z indyka przepisy

Chcąc przygotować smaczne i zdrowe kotlety z piersi indyka najlepiej kupić filet i samodzielnie go zmielić – gotowe mięso mielone tzw. garmażeryjne może zawierać nie tylko sztuczne dodatki, ale przede wszystkim odpadki, czyli MOM – zmielone skóry, chrząstki, tłuszcz i inne mało wartościowe części drobiowe, które nie dostarczają cennych wartości odżywczych i znacznie pogarszają smak potrawy. Co można zrobić z mięsa mielonego?

Jak zrobic kotlety mielone?

Mielone z indykaprzepis podstawowy, z którego przygotujesz zarówno sznycle z indyka pieczone lub smażone, pulpety, apetyczne mięsne kulki np. panierowane w otrębach gryczanych lub sezamie oraz wiele innych potraw.

Przepis na mielone z indyka (porcja na 3 osoby) – składniki:

  • 500 g mielonego filetu z indyka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 namoczona w mleku czerstwa kajzerka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • świeża kolendra, natka pietruszki i lubczyk
  • bułka tarta, otręby lub płatki owsiane do panierowania – w zależności od rodzaju potrawy

Sposób przygotowania:

Mięso przełóż do miski, dodaj namoczoną w mleku i dokładnie odciśniętą kajzerkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną lub startą na tarce cebulę, posiekaną kolendrę, lubczyk i natkę pietruszki. Oddziel żółtko od białka – żółtko dodaj do mięsa, a białko ubij na sztywną pianę.

Może cię zainteresować: Surówki i sałatki

Dodane do mielonego mięsa składniki wyrób na jednolitą masę – jeżeli jest zbyt rzadka dodaj łyżkę tartej bułki lub kaszy manny. Na koniec dodaj pianę z białka i delikatnie wymieszaj całość.

Przepis na kotlety mielone z indyka

Z powstałej masy przygotujesz wiele różnorodnych dań np. tradycyjny kotlet mielony z indyka, klopsy z indyka czy pulpety z ulubionym sosem lub duszonymi warzywami.


Pulpety z indyka przepis

kotlecikMięsną masę z przepisu powyżej podziel na małe porcje – z jednej łyżki mięsa powinien powstać jeden pulpet.

Gotowe kulki obtocz w mące i usmaż na niewielkiej ilości oleju lub ugotuj na parze – sitko do gotowania delikatnie posmaruj olejem, aby mięso nie przywarło.


Potrawy z mięsa mielonego z indy

Gotowe pulpety podawaj z ulubionym sosem np. koperkowym lub chrzanowym, pulpety możesz także dodać do dowolnej zupy np. rosołu lub pomidorowej – zyskasz smaczne i pożywne danie jednogarnkowe.

Z innej kategorii: Kanapka panini – przepis na włoskie kanapki

Kotlety z mięsa mielonego z indyka

Tradycyjne mielone z indyka przygotujesz formując płaskie sznycle i panierując je w bułce tartej – aby obniżyć kaloryczność dania możesz eksperymentować z panierką – smaczną potrawę zyskasz panierując kotleciki w otrębach gryczanych, owsianych lub jęczmiennych, ziarnach sezamu lub pokruszonych płatkach owsianych. Kotleciki usmaż na niewielkiej ilości oleju i przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

Mielone drobiowe to doskonały pomysł na obiad dla dzieci. Aby były bardziej wartościowe możesz dodać do mięsnej masy startą na tarce marchewkę, starty korzeń pietruszki lub pokrojoną w drobną kostkę paprykę – takie danie nie tylko zyska nieco inny smak, ale także zachwyci kolorami, które zachęcą do jedzenia każdego niejadka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *