Przepis na młodą kapustę zasmażaną

Przepis na młodą kapustę zasmażanąpamiętacie smak młodej kapusty, którą serwowały Wasze babcie? Właśnie rozpoczyna się sezon na to smaczne warzywo, więc warto powrócić do smaku dzieciństwa i przypomnieć sobie tradycyjne przepisy na potrawy z młodej kapusty. Dziś przepis na pyszną i aromatyczną kapustę zasmażaną.

Przepis na młodą kapustę z koperkiem

Młodą kapustę możemy przygotować na wiele sposobów. Osobiście najbardziej lubię wersję z koperkiem, odrobiną marchewki oraz kwaśną śmietaną – taka kapusta na ciepło idealnie pasuje do ziemniaków i kotletów mielonych.

Warto przeczytać: Jak zrobić ketchup z pomidorów

Jak ugotować młodą kapustę?

Przygotowanie młodej kapusty nie jest trudne, a samo danie, choć proste zachwyca nawet wyszukane gusta. Świeża kapusta zasmażana może stanowić idealny dodatek nie tylko do obiadu – niektórzy jedzą ją z chlebem.

Kapusta zasmażana biała

Sięgając po młodą kapustę warto pamiętać, że przyrządza się ją szybciej niż białą, dlatego, aby uniknąć rozgotowania warto na bieżąco sprawdzać jak się ma nasze danie. Wszystkim miłośnikom mięsnych potraw na pewno do gustu przypadnie młoda kapusta zasmażana z boczkiem lub przysmażoną kiełbasą.

Przepis na kapustę

Składniki:

  • 2 małe główki młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • pęczek koperku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • świeżo mielony pieprz
  • sól do smaku
  • olej lub masło do smażenia
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta kminku

Gotowanie młodej kapusty

kapustkaKapustę poszatkuj i włóż do garnka – możesz także delikatnie podsmażyć ją przed gotowaniem. Dodaj startą na grubej tarce marchewkę i podsmażoną na niewielkiej ilości oleju cebulkę, liście laurowe, kminek oraz ziele angielskie. Całość zalej około 1,5 litra wody i gotuj na małym ogniu około 20-30 minut.

Pomysł na przystawkę: Zupa krem ze szparagów przepis

Gdy kapusta będzie miękka przygotuj zasmażkę z masła i mąki lub połącz mąkę ze śmietaną i zagęść nią danie i zagotuj. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem oraz dużą ilością posiekanego koperku.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *