Przepis na babeczki jabłkowo-dyniowe

Jako że trwa sezon szkolny, dobrze byłoby przygotować naszej pociesze coś pysznego na drugie śniadanie. Doskonale nadają się do tego tak zwane muffinki. Przepis ten pozwala ugotować je w mgnieniu oka i pokryć – opcjonalnie – pysznymi dodatkami.
Składniki
- 2 1/2 szklanki mąki
- 2 szklanki białego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka sodki oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 nieco ubite jajka
- ok. 40 dag dyni (może być z puszki)
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 szklanki jabłek (bez pestek, pociętych na drobne kawałki)
Sposób przygotowania
Podgrzewamy piekarnik do 170°, a następnie w dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki, aż będą dokładnie wymieszane. Naczynie odkładamy i bierzemy kolejne – tam, używając miksera, trzepiemy wszystkie “mokre” składniki do czasu uzyskania jednolitej gładkiej masy, następnie ręką dodajemy jajka, cały czas mieszając.
Mieszamy zawartość obu naczyń, a następnie nasze rzadkie ciasto wlewamy do papierowych foremek na muffiny. Jeżeli chcemy, pokrywamy całość posypką (przepis na dole) – pieczemy przez 35-40 minut.
Posypka
- 2 łyżki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżeczki stopionego masła
Wszystkie z powyższych składników mieszamy ręcznie do czasu, kiedy nie powstanie nam dość twarta posypka. Przed upieczeniem pokrywamy nią muffinki.
Fajne połączenie jabłka i dyni 🙂