Przepis na babeczki jabłkowo-dyniowe

muffiny

Jako że trwa sezon szkolny, dobrze byłoby przygotować naszej pociesze coś pysznego na drugie śniadanie. Doskonale nadają się do tego tak zwane muffinki. Przepis ten pozwala ugotować je w mgnieniu oka i pokryć – opcjonalnie – pysznymi dodatkami.

Składniki

  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 2 szklanki białego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka sodki oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 nieco ubite jajka
  • ok. 40 dag dyni (może być z puszki)
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 szklanki jabłek (bez pestek, pociętych na drobne kawałki)

Sposób przygotowania

Podgrzewamy piekarnik do 170°, a następnie w dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki, aż będą dokładnie wymieszane. Naczynie odkładamy i bierzemy kolejne – tam, używając miksera, trzepiemy wszystkie “mokre” składniki do czasu uzyskania jednolitej gładkiej masy, następnie ręką dodajemy jajka, cały czas mieszając.

Mieszamy zawartość obu naczyń, a następnie nasze rzadkie ciasto wlewamy do papierowych foremek na muffiny. Jeżeli chcemy, pokrywamy całość posypką (przepis na dole) – pieczemy przez 35-40 minut.

Posypka

  • 2 łyżki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżeczki stopionego masła

Wszystkie z powyższych składników mieszamy ręcznie do czasu, kiedy nie powstanie nam dość twarta posypka. Przed upieczeniem pokrywamy nią muffinki.

Komentarze

  1. KuchenneWspomnienia napisał(a):

    Fajne połączenie jabłka i dyni 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *