Przepis na babkę z warzyw i ryb
Zaprezentowana w przepisie potrawa składa się z kilku warstw i jest “zdrową bombą” – zawiera w końcu warzywa i ryby.
Składniki
Starczają na jedną porcję (babkę)
- 1 filet z mintaja (lub miruny czy dorsza)
- 1 marchewka (duża)
- 1 zielona część pora
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mleka
- 4 łyżki groszku (z puszki)
- sól, pieprz
- zioła i olej do smażenia
Sposób przygotowania
Na początku zajmujemy się rybą – kroimy ją na mniejsze kawałki i wkładamy do osolonej wody, a następnie gotujemy. W międzyczasie obieramy ziemniaki i marchew i razem gotujemy w osobnym garnku. Por kroimy na drobne plasterki, a następnie podsmażamy na oleju, dodając soli i pieprzu. Dolewamy do patelni z nim wodę i przykrywamy całość, by nieco ją poddusić. Połowę ziemniaków ucieramy (blenderem) z marchewką i łyżką masła, by następnie doprawić solą, pieprzem i ziołami.
Bierzemy osobną miskę i blendujemy w niej por, groszek oraz masło i przyprawy z pozostałą częścią ziemniaków. W innej misce z kolei blendujemy rybę, dodając do nij 2 łyżki mleka celem uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dodajemy do niej nieco pieprzu. Bierzemy foremkę (pierścień do puree) i układamy w niej kolejne warstwy, poczynając od zielonej, następnie “rybną”, a na końcu marchewkową. Następnie możemy wyjąć babkę z formy.
ale fajny pomysł! smaczny! a do tego fajnie wygląda 😀