Przepis na barszcz czerwony na zakwasie
Nikt nigdy nie mówił, że zupa musi wyglądać nudno, nie prezentować żadnych wartości estetycznych. Potwierdza to również ten barszcz, na którego przepis znaleźć można poniżej.
Składniki
- 5 buraków4
- 3 liście laurowe
- 2 cebule
- 0,5 l naturalnego żytniego zakwasu
- 200 ml śmietany
- 3 liście laurowe
Sposób przygotowania
Obieramy i przekrajamy na połówki obie cebule. Przypalamy je na palnikach. W międzyczasie myjemy buraki – je również obieramy i kroimy w plastry. Całość gotujemy razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim w osolonej wodzie aż do miękkości. Odcedzamy wywar, a następnie wlewamy do niego zakwas i zagotowujemy. Dodajemy cukier, sól i pieprz.
Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.
Dodaj komentarz