Przepis na ciastka zawijakowe
Poniższe ciastka może nie są jakieś wykwintne i spektakularne, jednak nadrabiają to wszystko wyglądem – ten na pewno można nazwać imponującym. Całość jest prosta do przygotowania, a same ciastka – po prostu przepyszne.
Składniki
- 300 g masła
- 1 1/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 1/2 łyżeczki olejku waniliowego
- 3 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki sodki oczyszczonej
- 2 łyżki mocnej kawy
- 4 łyżki kakao
- 110 g czekolady, roztopionej i ciągle nieco ciepłej
Sposób przygotowania
W dużej misce ubijamy masło mikserem przez dwie minuty, aż uzyskamy gładką masę. Dodajemy cukier i ubijamy kolejne 2 minuty, następnie dodając jajko i olejek waniliowy – mieszamy dokładnie, a następnie wsypujemy mąkę, sól oraz sodkę. Po raz kolejny mieszamy, a następnie 2 szklanki ciasta odstawiamy na bok.
Dodajemy do pozostałego ciasta schłodzoną kawę i kakao, a następnie i roztopioną czekoladę. Mieszamy aż składniki dobrze się złączą, a następnie każde z ciast dzielimy na trzy równe kawałki, by mieć 3 czekoladowe kawałki i 3 waniliowe.
Każdy z kawałków formujemy na kwadraty 5×5, pokrywamy papierem do pieczenia z obu stron, a następnie wkładamy do lodówki na 30 minut. Potem formujemy większe kwadraty i znów odkładamy do lodówki na 15 minut. Następnie kładziemy waniliowy kwadrat na tym czekoladowym (równo – wcześniej usuwamy jedną warstwę papieru) i delikatnie naciskamy, by się ze sobą skleiły – teraz powoli zaczynamy zawijać rogi ciasta do góry używając pozostałego papieru do pieczenia. Następnie rolujemy ciasto w rurki unikając szczelin między warstwami. Gdy już mamy rurki, zawijamy je w folię spożywczą i kręcimy oba jej końce, by rurka stała się bardziej ubita. Wkładamy na 3h do lodówki, a następnie pieczemy w 180 stopniach C. Wcześniej przekrajamy rurki na kawałki przypominające ciastka – piec musimy przynajmniej 14 minut.
Robię podobne ale z samym kakao i każdą warstwę ciasta przekładam albo rodzynkami albo żurawiną 🙂