Przepis na cukiniową tartę
Jeżeli gdzieś w lodówce zalegają nam cukinie, a nie mamy pomysłu na smaczny i pożywny obiad, doskonałym rozwiązaniem wydaje się terta, której głównym składnikiem jest właśnie cukinia. Przepis – poniżej.
Składniki – ciasto
- 2 łyżki ciepłej wody
- 2 żółtka
- 200 g masła
- 300 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki – farsz
- 6-8 kwiatów cukinii
- 1 jajko
- 1/2 młodej cukinii
- do 8 plasterków szynki
- 200 g sera koziego
- 250 ml śmietanki
- do smaku: pieprz, sól i tymianek
Sposób przygotowania
Rozpoczynamy od dokładnego przepłukania kwiatów cukinii – następnie suszymy je. Cukinię trzemy na tarce (takiej z jak najgrubszymi oczkami), a jajko mieszamy ze śmietanką i serem kozim. Dodajemy startą cukinię i doprawiamy wedle uznania tymiankiem, solą i pieprzem.
Naszą masę wylewamy na podpieczoną tartę, a następnie układamy na niej plasterki szynki oraz kwiaty cukinii. Wkładamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na około 20 minut.
Nie jadłam jeszcze kwiatów cukinii, a bardzo jestem ciekawa jak smakują, bo już kilka przepisów z nimi widziałam.