Przepis na cukiniową tartę

Jeżeli gdzieś w lodówce zalegają nam cukinie, a nie mamy pomysłu na smaczny i pożywny obiad, doskonałym rozwiązaniem wydaje się terta, której głównym składnikiem jest właśnie cukinia. Przepis – poniżej.

Składniki – ciasto

  • 2 łyżki ciepłej wodyocfssi6p
  • 2 żółtka
  • 200 g masła
  • 300 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki – farsz

  • 6-8 kwiatów cukinii
  • 1 jajko
  • 1/2 młodej cukinii
  • do 8 plasterków szynki
  • 200 g sera koziego
  • 250 ml śmietanki
  • do smaku: pieprz, sól i tymianek

Sposób przygotowania

Rozpoczynamy od dokładnego przepłukania kwiatów cukinii – następnie suszymy je. Cukinię trzemy na tarce (takiej z jak najgrubszymi oczkami), a jajko mieszamy ze śmietanką i serem kozim. Dodajemy startą cukinię i doprawiamy wedle uznania tymiankiem, solą i pieprzem.

Naszą masę wylewamy na podpieczoną tartę, a następnie układamy na niej plasterki szynki oraz kwiaty cukinii. Wkładamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na około 20 minut.

xetget9t

Komentarze

  1. Konczi i Szpileczka napisał(a):

    Nie jadłam jeszcze kwiatów cukinii, a bardzo jestem ciekawa jak smakują, bo już kilka przepisów z nimi widziałam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *