Przepis na czosnkowe tłuczone ziemniaki
Tłuczone ziemniaki z dodatkiem czosnku doskonale pasują do obiadu, na przykład do schabowych. Ich przygotowanie jest szybkie i łatwe. Podany przepis starcza na około pięć porcji.
Składniki
- 2 kg ziemniaków, poćwiartowanych
- 8 ząbków czosnku, zmiażdżonych
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka ciepłego mleka
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
W dużym garnku gotujemy wodę i dodajemy do niej trzy pierwsze składniki, gotując je na średnim ogniu przez 18 minut (lub do momentu, w którym ziemniaki będą odpowiednio miękkie). Odsączamy wodę przez sito i znów umieszczamy w garnku, gotując przez 2 minuty, by pozbyć się tłuszczu. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę (taką jak do kopytek) i umieszczamy na talerzu. Dodajemy masło, oliwę oraz ciepłe mleko i mieszczamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przyprawiamy i podajemy od razu.
Dodaj komentarz