Przepis na czosnkowe tłuczone ziemniaki

Tłuczone ziemniaki z dodatkiem czosnku doskonale pasują do obiadu, na przykład do schabowych. Ich przygotowanie jest szybkie i łatwe. Podany przepis starcza na około pięć porcji.

Składniki

  • 2 kg ziemniaków, poćwiartowanych
  • 8 ząbków czosnku, zmiażdżonych
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

W dużym garnku gotujemy wodę i dodajemy do niej trzy pierwsze składniki, gotując je na średnim ogniu przez 18 minut (lub do momentu, w którym ziemniaki będą odpowiednio miękkie). Odsączamy wodę przez sito i znów umieszczamy w garnku, gotując przez 2 minuty, by pozbyć się tłuszczu. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę (taką jak do kopytek) i umieszczamy na talerzu. Dodajemy masło, oliwę oraz ciepłe mleko i mieszczamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przyprawiamy i podajemy od razu.

jklyx5so'

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *