Przepis na duszoną cukinię
Jeżeli ktoś z Was posiada jeszcze cukinię gdzieś w zamrażarce, przepis ten pozwoli ją wykorzystać w bardzo dobry sposób. Duszona cukinia znakomicie nadaje się zarówno na obiad, jak i na dodatek do niego – robi się ją szybko, a samo przygotowanie jest proste.
Składniki
- 2 małe cukinie
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki tymianku
- 1 cebula
- 4-5 łyżek śmietany kremówki
- olej (do smażenia)
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Na początku kroimy naszą cebulę w drobną kostkę, to samo robimy z cukinią, by później podsmażyć je na pokrytej olejem patelni. Wlewamy do nich śmietankę, dodajmy zioła i doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem (zmielonym za pomocą praski).
Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.
Bardzo lubię cukinię, ale do tej pory robiłam jedynie nadziewaną. Muszę spróbować Twojej 🙂