Przepis na dżem morelowy

przepis na dżem morelowy

Najsmaczniejszy dżem z moreli przygotujemy z krajowych owoców, które dojrzewają w sierpniu. Oto szybki i łatwy do zrobienia przepis na dżem morelowy.

Dżem morelowy przepis

Składniki:

  • 2 kg moreli
  • 1 kg cukru
  • 1 szklanka wody
  • 0.5 szklanki soku z cytryny

Przepis na dżem morelowy – sposób przygotowania:

Morele myjemy, osuszamy z nadmiaru wody, a następnie kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Wkładamy morele do garnka i zasypujemy cukrem. Czekamy 25 minut. Następnie zalewamy całość wodą i zagotowujemy. Dolewamy sok z cytryny. Gotujemy około 30 minut na bardzo małym ogniu, bardzo często mieszając. Na koniec gotowy dżem wlewamy do słoików, zamykamy i stawiamy do góry dnem. Sprawdzamy, czy nic nie przecieka. Gotowe!

Przepis na dżem morelowy to świetna propozycja dla zwolenników domowych słodkości, a także dawka witamin na zimowe miesiące.

Podana ilość cukru jest orientacyjna, w zależności od upodobań można go dodać mniej lub więcej. Żeby wzbogacić dżem, możemy do garnka wrzucić dużą garść rodzynek. Przepis na dżem morelowy polecamy każdemu – praktycznie zawsze się udaje!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *