Przepis na dżem morelowy

Najsmaczniejszy dżem z moreli przygotujemy z krajowych owoców, które dojrzewają w sierpniu. Oto szybki i łatwy do zrobienia przepis na dżem morelowy.
Dżem morelowy przepis
Składniki:
- 2 kg moreli
- 1 kg cukru
- 1 szklanka wody
- 0.5 szklanki soku z cytryny
Przepis na dżem morelowy – sposób przygotowania:
Morele myjemy, osuszamy z nadmiaru wody, a następnie kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Wkładamy morele do garnka i zasypujemy cukrem. Czekamy 25 minut. Następnie zalewamy całość wodą i zagotowujemy. Dolewamy sok z cytryny. Gotujemy około 30 minut na bardzo małym ogniu, bardzo często mieszając. Na koniec gotowy dżem wlewamy do słoików, zamykamy i stawiamy do góry dnem. Sprawdzamy, czy nic nie przecieka. Gotowe!
Przepis na dżem morelowy to świetna propozycja dla zwolenników domowych słodkości, a także dawka witamin na zimowe miesiące.
Podana ilość cukru jest orientacyjna, w zależności od upodobań można go dodać mniej lub więcej. Żeby wzbogacić dżem, możemy do garnka wrzucić dużą garść rodzynek. Przepis na dżem morelowy polecamy każdemu – praktycznie zawsze się udaje!
Dodaj komentarz