Przepis na idealny seromakowiec
Jako że Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, należy pomyśleć nad wypiekami specjalnie na tę okazję. Wiele osób w takich sytuacjach podejmuje decyzję o przygotowaniu sernika lub makowca. A co, jeśli moglibyśmy połączyć oba przepisy w jeden, tworząc seromakowiec?
Składniki – spód
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
Składniki – masa makowa
- 40-50 dag maku
- 500 ml mleka
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 szczypta soli (do białek)
- aromat waniliowy
Składniki – masa serowa
- 1 kg sera twarogowego (w wiaderku)
- 5 jajek (osobno białka i żółtka)
- 2 żółtka (oprócz tych z poprzednich jajek)
- 1 szczypta soli (do białek)
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki suszonej żurawiny
- 125 g masła
- cukier puder
Sposób przygotowania?
Na początku zajmujemy się przygotowaniem spodu – w tym celu wyrabiamy wszystkie składniki na ciasto, następnie odstawiając je na godzinę do lodówki. Potem wałkujemy ciasto, tworząc cienki placek i przenosimy go na brytfannę (wyłożoną papierem do pieczenia). Placek nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku (180 stopni C, około 15 minut lub do momentu, w którym się zarumieni).
Teraz robimy masę makową. Nasz mak mielimy w maszynce, by po zmieleniu przełożyć go do garnka i zalać gorącym mlekiem. Teraz gotujemy go kilka minut, wsypując cukier i zostawiając na gazie do momentu zgęstnienia. Zdejmujemy mak z ognia, a następnie dodajemy do niego kaszę mannę i aromat waniliowy. Po dokładnym przemieszaniu dodajemy do całości pianę ubitą z białek z dodatkiem szczypty soli.
By przygotować masę serową, ucieramy cukier z masłem i żółtkami na białą puszystą masę. Dodajemy następnie do niej 1 łyżkę sera z wiaderka – robimy to stopniowo. Następnie dodajemy suszoną żurawinę i wszystko delikatnie mieszamy. Na przygotowany w brytfannie spód wykładamy masę makową, wyrównujemy łyżką, a następnie pokrywamy całość masą serową – ją także wyrównujemy. Wkładamy całość do nagrzanego do 180*C piekarnika, w którym zostawiamy ją na mniej więcej 70 minut. Po wyjęciu czekamy aż ostygnie i posypujemy cukrem pudrem.
Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.
Uwielbiam seromakowiec 🙂 Dużo bardziej czekam właśnie na niego w święta, niż na pierniki 🙂