Przepis na idealny seromakowiec

Jako że Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, należy pomyśleć nad wypiekami specjalnie na tę okazję. Wiele osób w takich sytuacjach podejmuje decyzję o przygotowaniu sernika lub makowca. A co, jeśli moglibyśmy połączyć oba przepisy w jeden, tworząc seromakowiec?

Składniki – spód

  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej

Składniki – masa makowa

  • 40-50 dag maku
  • 500 ml mleka
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 szczypta soli (do białek)
  • aromat waniliowy

Składniki – masa serowa

  • 1 kg sera twarogowego (w wiaderku)
  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 2 żółtka (oprócz tych z poprzednich jajek)
  • 1 szczypta soli (do białek)
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki suszonej żurawiny
  • 125 g masła
  • cukier puder

Sposób przygotowania?

Na początku zajmujemy się przygotowaniem spodu – w tym celu wyrabiamy wszystkie składniki na ciasto, następnie odstawiając je na godzinę do lodówki. Potem wałkujemy ciasto, tworząc cienki placek i przenosimy go na brytfannę (wyłożoną papierem do pieczenia). Placek nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku (180 stopni C, około 15 minut lub do momentu, w którym się zarumieni).

Teraz robimy masę makową. Nasz mak mielimy w maszynce, by po zmieleniu przełożyć go do garnka i zalać gorącym mlekiem. Teraz gotujemy go kilka minut, wsypując cukier i zostawiając na gazie do momentu zgęstnienia. Zdejmujemy mak z ognia, a następnie dodajemy do niego kaszę mannę i aromat waniliowy. Po dokładnym przemieszaniu dodajemy do całości pianę ubitą z białek z dodatkiem szczypty soli.

By przygotować masę serową, ucieramy cukier z masłem i żółtkami na białą puszystą masę. Dodajemy następnie do niej 1 łyżkę sera z wiaderka – robimy to stopniowo. Następnie dodajemy suszoną żurawinę i wszystko delikatnie mieszamy. Na przygotowany w brytfannie spód wykładamy masę makową, wyrównujemy łyżką, a następnie pokrywamy całość masą serową – ją także wyrównujemy. Wkładamy całość do nagrzanego do 180*C piekarnika, w którym zostawiamy ją na mniej więcej 70 minut. Po wyjęciu czekamy aż ostygnie i posypujemy cukrem pudrem.

1i2lwuha

Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.

Komentarze

  1. wedelka pisze:

    Uwielbiam seromakowiec 🙂 Dużo bardziej czekam właśnie na niego w święta, niż na pierniki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *