Przepis na jajecznicę nowoczesną
Jajecznica ta, będąca połączeniem jajek z kilkoma innymi składnikami, bardzo się sprawdziła u mnie jako śniadanie – przede wszystkim okazała się zdrowa ze względu na zastosowane rzodkiewki oraz botwinkę.
Składniki
Starczają na dwie porcje dania.
- 5-6 jajek
- 1 pęto wiejskiej kiełbasy
- 1 wiązanka botwinki (całej, z liśćmi i łodygami)
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- rzodkiewka
Sposób przygotowania
Myjemy naszą rzodkiewkę oraz botwinkę, następnie ich liście siekając i podsmażając na maśle. Cebulę razem z kiełbasą wiejską kroimy na bardzo drobną kostkę, również podsmażając na patelni. Do całości wbijamy jajka, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Podobnie, jak z tradycyjną jajecznicą, gdy jajka się zetną zdejmujemy je z patelni.
Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.
Dodaj komentarz