Przepis na jajecznicę nowoczesną

Jajecznica ta, będąca połączeniem jajek z kilkoma innymi składnikami, bardzo się sprawdziła u mnie jako śniadanie – przede wszystkim okazała się zdrowa ze względu na zastosowane rzodkiewki oraz botwinkę.

Składniki

Starczają na dwie porcje dania.

  • 5-6 jajek
  • 1 pęto wiejskiej kiełbasy
  • 1 wiązanka botwinki (całej, z liśćmi i łodygami)
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • rzodkiewka

Sposób przygotowania

Myjemy naszą rzodkiewkę oraz botwinkę, następnie ich liście siekając i podsmażając na maśle. Cebulę razem z kiełbasą wiejską kroimy na bardzo drobną kostkę, również podsmażając na patelni. Do całości wbijamy jajka, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Podobnie, jak z tradycyjną jajecznicą, gdy jajka się zetną zdejmujemy je z patelni.

08o4kqf2

Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *