Przepis na jajko w awokado

Awokado jest owocem bardzo zdrowym, a zarazem przepysznym. To, że znajdowało się u mnie w lodówce skłoniło mnie do przygotowania dania zaprezentowanego na poniższym przepisie.

Składniki

  • 1 awokado (dojrzałe, bez pestki, przekrojone na pół)
  • 2 małe jajka
  • szynka (opcjonalnie – kilka plasterków)
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny, szczypiorek

Sposób przygotowania

Awokado przekrajamy na pół i kładziemy na brytfannie pokrytej papierem do pieczenia – następnie do kolejnych jego połówek wlewamy jajka (po jednym na połówkę), a całość skraplamy cytryną. Szynkę, jeżeli decydujemy się jej użyć, kroimy na drobną kostkę i posypujemy nią jajka. Dodajemy pozostałe przyprawy do smaku i zapiekamy mniej więcej 10 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż jajka się zetną. Zbyt długie gotowanie niewskazane – awokado traci wtedy swój gorzki smak.

klj25dmg

Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *