Przepis na jajko w awokado
Awokado jest owocem bardzo zdrowym, a zarazem przepysznym. To, że znajdowało się u mnie w lodówce skłoniło mnie do przygotowania dania zaprezentowanego na poniższym przepisie.
Składniki
- 1 awokado (dojrzałe, bez pestki, przekrojone na pół)
- 2 małe jajka
- szynka (opcjonalnie – kilka plasterków)
- sól, pieprz
- sok z cytryny, szczypiorek
Sposób przygotowania
Awokado przekrajamy na pół i kładziemy na brytfannie pokrytej papierem do pieczenia – następnie do kolejnych jego połówek wlewamy jajka (po jednym na połówkę), a całość skraplamy cytryną. Szynkę, jeżeli decydujemy się jej użyć, kroimy na drobną kostkę i posypujemy nią jajka. Dodajemy pozostałe przyprawy do smaku i zapiekamy mniej więcej 10 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż jajka się zetną. Zbyt długie gotowanie niewskazane – awokado traci wtedy swój gorzki smak.
Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.
Dodaj komentarz