Przepis na kapustę z grochem

Przepis na kapustę z grochem

Święta, imieniny, mniejsze imprezy –  wszystkie te wydarzenia w moim domu odbywają się z jedną stałą potrawą na stole – kapustą z grochem i dużą ilością grzybów. Jest to danie nie tylko pożywne, ale także bardzo smaczne – a jak pachnie! Tym chętniej dzielę się z Wami tym przepisem, zachęcając jednocześnie do jego wypróbowania.

Składniki

  • ~2 kg kapusty kiszonej
  • 10 dag suszonych grzybów
  • 1/2 kg grochu łuskanego
  • 2 cebule
  • 4 liście laurowe
  • 6 sztuk ziela angielskiego
  • 1 łyżka kminku
  • olej
  • sól, pieprz i cukier

Przygotowanie

Przygotowywanie tej potrawy należy zacząć dzień przed obiadem (lub imprezą, na której zamierzamy ją podać) – wtedy należy wsypać groch do wody i zostawić go na noc, by dobrze się wymoczył. Następnego dnia grzyby również pozostawiamy do namoczenia, ale tylko półgodzinnego. Groch gotujemy aż do miękkości (około godziny) – uważamy jednak, by go nie rozgotować. Po przepłukaniu w zimnej wodzie siekamy nasza kapustę, by później ugotować ją – w trakcie gotowania wrzucamy do niej liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Na desce do krojenia kroimy cebulę (w kostkę) oraz grzyby (w paseczki) – smażymy je na oleju, a następnie dodajemy do naszej kapusty. Tę gotujemy około 1,5 godziny. Po ugotowaniu kapusty dodajemy do niej groch, a następnie wszystko przyprawiamy wedle uznania solą, cukrem i / lub pieprzem.

Przepis na kapustę z grochem

Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *