Przepis na kartoflankę serowo-boczkową
Kartoflanka to zupa, o której nie każdy zapewne słyszał, a która jest bardzo dobra, a przede wszystkim sycąca. Nie jest przy tym droga do przygotowania, a zatem może stać się stałym, regularnie przygotowywanym obiadem również i u Was w domu!
Składniki
- 8-9 średnich ziemniaków
- 2 duże cebule
- 2 marchewki (średniej wielkości)
- 1 pietruszka
- sól, pieprz, tymianek i inne zioła
- 15 dag boczku wędzonego
- 20 dag sera żółtego (opcjonalnie)
- masło
Przygotowanie
Na początku obieramy nasze ziemniaki, marchewkę oraz pietruszkę – ziemniaki kroimy na drobne kawałki, a warzywa gotujemy w wodzie do momentu, w którym staną się miękkie. Podgrzewamy masło na patelni, a na nim podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodając ją do zupy. Gdy warzywa już się ugotują, miksujemy je, by uyskać krem, a następnie wrzucamy do niego ser (tarty), następnie czekając na jego rozpuszczenie. W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojony wcześniej w kostkę boczek, dodając go do zupy. Całość doprawiamy swoimi ulubionymi przyprawami – solą, pieprzem, tymiankiem i innymi.
Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.
Z serem i boczkiem nie jadłam, musi być pyszna!
smak mojego dzieciństwa, zawsze jadłam ją u babci:) pychotka:) twoja wygląda fantastycznie:)