Przepis na kartoflankę serowo-boczkową

111

Kartoflanka to zupa, o której nie każdy zapewne słyszał, a która jest bardzo dobra, a przede wszystkim sycąca. Nie jest przy tym droga do przygotowania, a zatem może stać się stałym, regularnie przygotowywanym obiadem również i u Was w domu!

Składniki

  • 8-9 średnich ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 2 marchewki (średniej wielkości)
  • 1 pietruszka
  • sól, pieprz, tymianek i inne zioła
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 20 dag sera żółtego (opcjonalnie)
  • masło

Przygotowanie

Na początku obieramy nasze ziemniaki, marchewkę oraz pietruszkę – ziemniaki kroimy na drobne kawałki, a warzywa gotujemy w wodzie do momentu, w którym staną się miękkie. Podgrzewamy masło na patelni, a na nim podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodając ją do zupy. Gdy warzywa już się ugotują, miksujemy je, by uyskać krem, a następnie wrzucamy do niego ser (tarty), następnie czekając na jego rozpuszczenie. W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojony wcześniej w kostkę boczek, dodając go do zupy. Całość doprawiamy swoimi ulubionymi przyprawami – solą, pieprzem, tymiankiem i innymi.

83q0nnj6

Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.

Komentarze

  1. Malwinka pisze:

    Z serem i boczkiem nie jadłam, musi być pyszna!

  2. martawkuchni.blog.pl pisze:

    smak mojego dzieciństwa, zawsze jadłam ją u babci:) pychotka:) twoja wygląda fantastycznie:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *