Przepis na ketchup domowej roboty

Przepis ten pozwala na zrobienie zaledwie kubka domowego ketchupu. Nie ma jednak problemu, jeżeli chcecie go zrobić więcej – wystarczy po prostu podwoić lub potroić ilość wszystkich składników.

Składniki

  • 20 dkg koncentratu pomidorowego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/4 szklanki wody
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanej cebuli
  • 1/8 łyżeczki sproszkowanego czosnku

Przygotowanie

Mieszamy wszystkie składniki, a następnie gotujemy w małym garnku. Gdy zaczną się gotować, zmniejszamy płomień i przez 20 minut powoli kontynuujemy gotowanie, co jakieś pięć minut mieszając. Następnie zdejmujemy z gazu i odstawiamy do ostygnięcia. Jeżeli ktoś woli nieco ostrzejsze smaki, zawsze może dorzucić do tego wszystkiego nieco pieprzu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *