Przepis na ketchup domowej roboty
Przepis ten pozwala na zrobienie zaledwie kubka domowego ketchupu. Nie ma jednak problemu, jeżeli chcecie go zrobić więcej – wystarczy po prostu podwoić lub potroić ilość wszystkich składników.
Składniki
- 20 dkg koncentratu pomidorowego
- 1/4 szklanki miodu
- 1/2 szklanki octu
- 1/4 szklanki wody
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki sproszkowanej cebuli
- 1/8 łyżeczki sproszkowanego czosnku
Przygotowanie
Mieszamy wszystkie składniki, a następnie gotujemy w małym garnku. Gdy zaczną się gotować, zmniejszamy płomień i przez 20 minut powoli kontynuujemy gotowanie, co jakieś pięć minut mieszając. Następnie zdejmujemy z gazu i odstawiamy do ostygnięcia. Jeżeli ktoś woli nieco ostrzejsze smaki, zawsze może dorzucić do tego wszystkiego nieco pieprzu.
Dodaj komentarz