Przepis na ketchup domowej roboty

Przepis ten pozwala na zrobienie zaledwie kubka domowego ketchupu. Nie ma jednak problemu, jeżeli chcecie go zrobić więcej – wystarczy po prostu podwoić lub potroić ilość wszystkich składników.

Składniki

  • 20 dkg koncentratu pomidorowego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/4 szklanki wody
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanej cebuli
  • 1/8 łyżeczki sproszkowanego czosnku

Przygotowanie

Mieszamy wszystkie składniki, a następnie gotujemy w małym garnku. Gdy zaczną się gotować, zmniejszamy płomień i przez 20 minut powoli kontynuujemy gotowanie, co jakieś pięć minut mieszając. Następnie zdejmujemy z gazu i odstawiamy do ostygnięcia. Jeżeli ktoś woli nieco ostrzejsze smaki, zawsze może dorzucić do tego wszystkiego nieco pieprzu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *