Przepis na kurczaka zapiekanego z ziołami
To danie jest wystarczająco lekkie, by cieszyć się nim nawet w gorące letnie wieczory (ale też i te chłodniejsze, zimowe czy jesienne). Podany w otoczeniu tych dodatków kurczak z pewnością nasyci i zadowoli wszystkich domowników.
Miazga kalafiorowa
Starcza na 4-6 porcji.
- 2 główki kalafioru, pokrojone na różyczki
- 1 cebula, przecięta na pół i pocięta na plasterki
- 2 ząbki czosnku, obrane i przecięte na pół
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki świeżego tymianku
- 1-2 łyżki oleju truflowego (w zależności od tego, jak bardzo chcemy czuć smak trufli)
- sól i pieprz
Podgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza. Po papierze do pieczenia rozrzucamy kalafior, cebule oraz czosnek, polewając je oliwą z oliwek. Następnie zbieramy je do kupy i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Umieszczamy to w piekarniku i pieczemy przez około 45 minut, bądź też bo momentu, gdy warzywa zaczną się nieznacznie karmelizować.
Wyjmujemy całość z piekarnika i ostrożnie wsypujemy do blendera. Dodajemy tymianku i blendujemy do czasu, gdy uzyskamy gładką, ale gęstą konsystencję (jeżeli będzie zbyt gęsta, dodajemy trochę warzyw). Wlewamy to do miski i mieszamy razem z olejem truflowym. Jeżeli będzie taka potrzeba, dodajemy jeszcze trochę soli i pieprzu.
Cytrynowo-kaparowa gremolata
Starcza na 4 porcje.
- 1 szklanka posiekanej pietruszki
- 1 ząbek czosnku, zmielony
- 1/4 szklanki kaparów, posiekanych
- 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki świeżego soku cytrynowego
- 1 łyżka skórki ze świeżej cytryny
W misce umieszczamy pietruszkę, czosnek i kapary. W oddzielnej misce mieszamy ze sobą oliwę z oliwek i sok oraz skórkę z cytryny. Dodajemy do tego mieszankę pietruszkową i odstawiamy na bok, by to wszystko się zamarynowało.
Powyższych składników używamy do odpowiedniego podania i doprawienia naszego kurczaka.
Świetny przepis! Mięso smaczne i bardzo soczyste!