Przepis na makrelę paprykowo-ziołową

gqf5zfej

Nieczęsto mam szansę jeść makrelę – właściwie miałam ją okazję włożyć do ust jedynie raz i smakowała całkiem nieźle. Dało mi to zachętę do kolejnego jej przygotowania, którego efekt jest widoczny poniżej.

Składniki

  • 1 makrela (cała, świeża)
  • 1 łyżka suszonej papryki (albo zwykłej – pociachanej na plasterki)
  • 1 pomidor pokrojony w plastry
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cytryna
  • sól jodowana
  • tymianek, bazylia, szałwia, natka pietruszki
  • pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania

Na początku myjemy dokładnie naszą rybę, a następnie skraplamy ją cytryną i posypujemy solą, ieprzem i sprasowanym czosnkiem (na zewnątrz i wewnątrz). W środku ryby umiejscawiamy gałązki ziół razem z plastrami papryki. Na blacie rozkładamy folię aluminiową, na której układamy w rządku pomidory – na nich umieszczamy makrelę. Zawijamy ją w folię i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Podajemy z ziemniakami lub surówką.

mu5hdqs8

Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.

Komentarze

  1. klaudia pisze:

    Wow pięknie podana ryba. Super dania.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

  2. Nashelly pisze:

    Nigdy chyba nie jadłam świeżej makreli 😀 Twoja wygląda pysznie, chętnie bym skosztowała 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *