Przepis na marchewkową zapiekankę mięsno-ziemniaczaną

zap

Składniki

  • 1 kg mielonego mięsa (wołowe albo wieprzowe)
  • 1 kilogram ziemniaków (lub 1,5, jeżeli chcemy zrobić ich kolejną warstwę)
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 natka pietruszki
  • 1 szklanka groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 200 ml bulionu
  • sól, pieprz
  • tymianek, majeranek

Sposób przygotowania

Na początku obieramy ziemniaki i gotujemy je we wrzątku (osolonym). Po odcedzeniu ubijamy, dodając do nich masło i mleko. Wsypujemy nieco tymianku, pieprzu i majeranku.

W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej – smażymy na nim mięso, dodając do niego pokrojone cebule i ząbki czosnku. Naszą marchew obieramy i kroimy w kostkę, po czym dodajemy do mięsa. Całość zalewamy bulionem i prażymy przez parę chwil. Dodajemy następnie nieco soli i pieprzu, a następne również łyżkę mąki – dobrze mieszamy. Dorzucamy jeszcze groszek i wszystkie zioła.

Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 10 minut. W międzyczasie natłuszczamy formę do zapiekania – po dziesięciu minutach przekładamy do niej mięso, na wierz dodając ziemniaki. Można dać je również na dno, tworząc dwie warstwy (należy obrać i zagotować więcej ziemniaków). Całość wkładamy na 20 minut do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika.

zap2

Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *