Przepis na marchewkową zapiekankę mięsno-ziemniaczaną
Składniki
- 1 kg mielonego mięsa (wołowe albo wieprzowe)
- 1 kilogram ziemniaków (lub 1,5, jeżeli chcemy zrobić ich kolejną warstwę)
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 1 natka pietruszki
- 1 szklanka groszku (świeżego lub mrożonego)
- 200 ml bulionu
- sól, pieprz
- tymianek, majeranek
Sposób przygotowania
Na początku obieramy ziemniaki i gotujemy je we wrzątku (osolonym). Po odcedzeniu ubijamy, dodając do nich masło i mleko. Wsypujemy nieco tymianku, pieprzu i majeranku.
W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej – smażymy na nim mięso, dodając do niego pokrojone cebule i ząbki czosnku. Naszą marchew obieramy i kroimy w kostkę, po czym dodajemy do mięsa. Całość zalewamy bulionem i prażymy przez parę chwil. Dodajemy następnie nieco soli i pieprzu, a następne również łyżkę mąki – dobrze mieszamy. Dorzucamy jeszcze groszek i wszystkie zioła.
Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 10 minut. W międzyczasie natłuszczamy formę do zapiekania – po dziesięciu minutach przekładamy do niej mięso, na wierz dodając ziemniaki. Można dać je również na dno, tworząc dwie warstwy (należy obrać i zagotować więcej ziemniaków). Całość wkładamy na 20 minut do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika.
Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.
Dodaj komentarz