Przepis na mini-tarty gruszkowe
Jako że tarty są jednym z moich ulubionych dań, a gruszka należy do owoców, które ubóstwiam, ich połączenie było tylko kwestią czasu. Całość wyszła bardzo apetycznie, a przede wszystkim sycąco.
Składniki – ciasto
Starczają na cztery porcje posiłku.
- 200 g masła
- 300 g mąki
- 2 żółtka
- 2 łyżki ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki – dodatkowe
- 200 g sera gorgonzola
- 100 ml śmietanki kremówki (30%)
- 4 gruszki
- 4 plastry szynki parmeńskiej
Sposób przygotowania
Przygotowanie tarty rozpoczynamy od zrobienia kruchego ciasta – robimy to zagniatając podane wyżej składniki (te na ciasto). Formujemy z nich kulę, którą następnie wstawiamy do lodówki (na około godzinę, a minimalnie – na pół).
Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wylepiamy nim formy (średnica 10 cm), brzegi starając się wywijać na wierzch. Dno przekłuwamy widelcem. Następnie całość wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika i pieczemy do momentu uzyskania przez nie złotego koloru – około 10 minut.
Gdy nasze mini tarty już się podpieką, wkładamy do nich obraną gruszkę bez nasion. Pozostawiamy w niej ogonki, owijając je w folię aluminiową, by uniknąć ich spalenia. Gruszkę następnie zawijamy w plasterek szynki i wkładamy do tart – dookoła niej rozsypujemy gorgonzolę, a całość zalewamy małą ilością śmietanki kremówki. Pieczemy przez mniej więcej 30 minut w temperaturze 190 stopni.
Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.
Dodaj komentarz