Przepis na mini-tarty gruszkowe

j5l6ur47

Jako że tarty są jednym z moich ulubionych dań, a gruszka należy do owoców, które ubóstwiam, ich połączenie było tylko kwestią czasu. Całość wyszła bardzo apetycznie, a przede wszystkim sycąco.

Składniki – ciasto

Starczają na cztery porcje posiłku.

  • 200 g masła
  • 300 g mąki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki – dodatkowe

  • 200 g sera gorgonzola
  • 100 ml śmietanki kremówki (30%)
  • 4 gruszki
  • 4 plastry szynki parmeńskiej

Sposób przygotowania

Przygotowanie tarty rozpoczynamy od zrobienia kruchego ciasta – robimy to zagniatając podane wyżej składniki (te na ciasto). Formujemy z nich kulę, którą następnie wstawiamy do lodówki (na około godzinę, a minimalnie – na pół).

Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wylepiamy nim formy (średnica 10 cm), brzegi starając się wywijać na wierzch. Dno przekłuwamy widelcem. Następnie całość wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika i pieczemy do momentu uzyskania przez nie złotego koloru – około 10 minut.

Gdy nasze mini tarty już się podpieką, wkładamy do nich obraną gruszkę bez nasion. Pozostawiamy w niej ogonki, owijając je w folię aluminiową, by uniknąć ich spalenia. Gruszkę następnie zawijamy w plasterek szynki i wkładamy do tart – dookoła niej rozsypujemy gorgonzolę, a całość zalewamy małą ilością śmietanki kremówki. Pieczemy przez mniej więcej 30 minut w temperaturze 190 stopni.

1gddcx0u

Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *