Przepis na na pizzę z mąki razowej

Gdy pierwszy raz słyszy się słowo ?pizza? od razu nasuwają się na myśl negatywne skojarzenia. Prawdą jest, że jest to danie cieszące się nie do końca pochlebnymi opiniami ze strony osób dbających o zdrowie. Część w tym prawdy może i jest ? przede wszystkim z tego powodu, iż powstające w barach i restauracjach pizze często naszpikowane są chemią. Nawet jeśli zawierają jej małe ilości bardzo często powstają ze składników, które pozostawiają wiele do życzenia ? właśnie patrząc z punktu widzenia osoby dbającej o zdrowie.

Jednym z głównych elementów pizzy, jak każdy spożywający ją człowiek doskonale wie, jest ciasto. To, z jakich składników powstaje bardzo często może zaważyć nie tylko na smaku i wyglądzie pizzy, ale też na tym, jaką wartość zdrowotną będzie sobą reprezentowała. Naturalnie rzecz biorąc tego, z jakich składników powstaje pizza kupowana przez nas w pobliskiej restauracji nie jesteśmy w stanie za bardzo zmienić. Co innego, jeżeli chodzi o tę przygotowaną przez nas w naszym własnym domu ? tutaj sami możemy zatroszczyć się o to, jakie składniki posiada, a jednocześnie pozbawić się wyrzutów sumienia wynikających ze spożywania niezdrowego dania.

Przygotowując ciasto na przyjazną dla naszego organizmu pizzę musimy przed wszystkim zwrócić uwagę na mąkę, jaką wykorzystamy do jego uformowania. Jak sam tytuł tego artykułu sugeruje, najlepiej byłoby, gdyby była to mąka pszenna razowa ? zapewni ona nie tylko odpowiedni smak, ale także i napełni naszą pizzę zdrowiem i sprawi, że będzie chrupiąca i wyrazista kolorystycznie. Powodem, dla którego powinniśmy zdecydować się właśnie na tego typu mąkę jest fakt, iż po pierwsze jest ona łatwo dostępna, a po drugie ? powstaje z niej gama innych przyjaznych dla zdrowia produktów (któż nie słyszał na przykład o chlebie razowym), które mówią same za siebie i automatycznie sugerują, że to właśnie za sprawą mąki są tak zdrowe, jak tylko możliwe.

Przygotowywanie razowego ciasta na pizzę

2011-05-09-wholewheatcrust1-500w pi

Wbrew temu co wielu ludzi sądzi przygotowanie ciasta razowego, a zatem najzdrowszego z możliwych, na pizzę wcale nie jest tak trudne i wymaga poświęcenia zaledwie kilkunastu minut naszego czasu. Oczywiście początkujący będą go musieli przeznaczyć więcej, jednakże wraz z dochodzeniem do wprawy okres ten będzie się skracał. Czego będziemy potrzebować do stworzenia przeciętnej wielkości ciasta razowego? Oczywiście mąki razowej ? ? szklanki powinno okazać się jak najbardziej wystarczające. Warto także zaopatrzyć się w taką samą ilość mąki uniwersalnej, a także jedną paczkę drożdży, ? łyżeczki soli, ? łyżeczki cukru oraz od jednej do trzech szklanek wody (najlepiej takiej ciepłej). Przydadzą się także 2 łyżeczki oliwy z oliwek ? najlepiej jak najwyższej jakości, gdyż to od niej wiele zależy.

Po zaopatrzeniu się we wspomniane w powyższym akapicie składniki od razu przystępujemy do działania ? łączymy ze sobą oba rodzaje mąki oraz drożdże, sól i cukier. Mieszamy je, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym. Bierzemy do ręki miarkę i łączymy w niej gorącą wodę z oliwą ? taką mieszankę dolewamy do miksowanej masy, nie przestając jej mieszać. Płyn najlepiej jest wlewać stopniowo i powoli, żeby ładnie się wchłonął. Tuż po tym ciasto powinno mieć formę delikatnej klejącej się kulki ? jeżeli wygląda na dość suchą, dodajemy do niej od 1 do 2 łyżek gorącej wody. Jeżeli natomiast okaże się zbyt klejąca, dodajemy tyle samo mąki. W końcu nasze ciasto uformuje się w kulkę ? ugniatamy ją przez około minutę i przenosimy na pokryty mąką razową blat.

Teraz pokrywamy folię aluminiową oliwą (małą ilością) i posmarowaną stroną do dołu przykrywamy ciasto ? pozwalamy mu teraz ?odpocząć? przez około 10-20 minut. Teraz umieszczamy ciasto na kamieniu do gotowania pizzy (może to być blacha, jednak kamień jest w stanie przynieść nam zdecydowanie najlepszy smak i wygląd), a następnie pieczemy do momentu, w którym ciasto stanie się chrupiące i złote. Podajemy od razu, gdyż najlepiej smakuje gorące.

Dodatki

Naturalnie rzecz biorąc zdrowe ciasto wymaga również zdrowych dodatków. Warto zainwestować w różnego rodzaju zioła, najlepiej te, które nadadzą jej najwięcej aromatu i smaku (na przykład bazylię) oraz świeże warzywa (pomidory) oraz owoce (ananasy) ? te nadadzą jej smaku i zapewnią jeszcze większą porcję zdrowia. Czy zatem pizza musi być wysokokaloryczna i nieprzyjazna organizmowi? Jak się okazuje, wcale nie. Wystarczy przygotować ją w domu ? z uwagą, ostrożnością i odrobiną rozumu.

źródło: http://laboratoriumpizzy.pl

Komentarze

  1. Małe Kulinaria napisał(a):

    ja eksperymentowałam też z użyciem mąki żytniej i orkiszowej i też wyszły smaczne, pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *