Przepis na naleśniki krokietowe
Poniższy przepis jest wspaniałą alternatywą dla osób, które nie przepadają za panierką, a zatem nie tolerują “zwykłych” krokietów.
Składniki – farsz
- 10 suszonych grzybów
- 1 cebula
- 1 kg kiszonej kapusty
- olej (do smażenia)
- sól, pieprz i cukier
Składniki – naleśniki
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki oleju
- 1 szczypta soli
- 250 ml mleka
- 250 g mąki
- 50 ml wody gazowanej
- olej (również do smażenia)
Sposób przygotowania
Na początku przystępujemy do przygotowania naleśników. W tym celu nasze składniki dokładnie mieszamy (możemy użyć miksera), a następnie wrzucamy na bardzo dobrze rozgrzaną nasmarowaną olejem patelnię. Smażymy je na niej do momentu, gdy z obu stron pokryją się złotym kolorem.
Aby przygotować farsz kroimy drobno naszą kapustę, a następnie wkładamy do wody i gotujemy do momentu uzyskania miękkości. W międzyczasie do wody wstawiamy grzyby, zostawiając je na godzinę, by się pomoczyły – po tym czasie wyjmujemy je i drobno siekamy. Smażymy je z posiekaną cebulą na rozgrzanym oleju.
Nasz farsz nakładamy na naleśniki, zawijając go w nie. Od razu nadają się do spożycia.
Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.
Dodaj komentarz