Przepis na naleśniki krokietowe

Poniższy przepis jest wspaniałą alternatywą dla osób, które nie przepadają za panierką, a zatem nie tolerują “zwykłych” krokietów.

Składniki – farsz

  • 10 suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • olej (do smażenia)
  • sól, pieprz i cukier

Składniki – naleśniki

  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki oleju
  • 1 szczypta soli
  • 250 ml mleka
  • 250 g mąki
  • 50 ml wody gazowanej
  • olej (również do smażenia)

Sposób przygotowania

Na początku przystępujemy do przygotowania naleśników. W tym celu nasze składniki dokładnie mieszamy (możemy użyć miksera), a następnie wrzucamy na bardzo dobrze rozgrzaną nasmarowaną olejem patelnię. Smażymy je na niej do momentu, gdy z obu stron pokryją się złotym kolorem.

Aby przygotować farsz kroimy drobno naszą kapustę, a następnie wkładamy do wody i gotujemy do momentu uzyskania miękkości. W międzyczasie do wody wstawiamy grzyby, zostawiając je na godzinę, by się pomoczyły – po tym czasie wyjmujemy je i drobno siekamy. Smażymy je z posiekaną cebulą na rozgrzanym oleju.

Nasz farsz nakładamy na naleśniki, zawijając go w nie. Od razu nadają się do spożycia.

6jit2ud2

Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *