Przepis na onigiri – japońskie kulki ryżowe
Przepis ten pozwala nam zrobić sześć kulek onigiri. Przed przygotowaniem warto namoczyć swoje ręce – ewentualnie jeśli korzysta się z foremek, nieco je zwilżyć od środka, by ryż nie przyklejał się do nich.
Składniki
- 2 saszetki japońskiego ryżu (do sushi)
- woda
- kawałek filetu z łososia
- trochę suszonych łusek łososia (do smaku)
- 1/2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżeczki pokrojonych na drobną kostkę umeboshi (japońskich moreli)
Na początku przygotowujemy ryż, dokładnie go przepłukując (jeżeli nie kupimy już “przepłukanego”). Następnie odstawiamy go na durszlak i zostawiamy na 30 minut, by później ugotować w garnku (lub specjalnym urządzeniu do gotowania ryża) razem z wodą (w proporcji 1:1). Gdy już będziemy gotowi do robienia onigiri, pozwalamy ryżowi nieco ostygnąć w dowolnej misce.
Przystępujemy do przygotowania łososiowych kulek ryżowych. Odmierzamy porcje ryżu na poszczególne kulki, mieszając je z jedną łyżeczką suszonych łusek łososia. Tak przyprawiony ryż rozpłaszczamy na blacie, robimy wcięcie na środku i umieszczamy w nim mały kawałek filetu z łososia. Teraz formujemy ryż w taki sposób, by stworzyć trójkątny kształt – możemy do tego użyć specjalnej foremki. Powstałe onigiri owijamy od dołu wodorostami nori, jeśli chcemy dodajemy nieco łososia na wierzch, do smaku.
Można także zdecydować się na wersję kulek z umeboshi – japońską odmianą moreli. Wtedy ryż mieszamy właśnie z pokrojonymi na kostkę umeboshi (1 łyżeczka) – reszta kroków jest identyczna, jak w przypadku łososiowych kulek.
Dodaj komentarz