Przepis na onigiri – japońskie kulki ryżowe

ryzowePrzepis ten pozwala nam zrobić sześć kulek onigiri. Przed przygotowaniem warto namoczyć swoje ręce – ewentualnie jeśli korzysta się z foremek, nieco je zwilżyć od środka, by ryż nie przyklejał się do nich.

Składniki

  • 2 saszetki japońskiego ryżu (do sushi)
  • woda
  • kawałek filetu z łososia
  • trochę suszonych łusek łososia (do smaku)
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki pokrojonych na drobną kostkę umeboshi (japońskich moreli)

Na początku przygotowujemy ryż, dokładnie go przepłukując (jeżeli nie kupimy już “przepłukanego”). Następnie odstawiamy go na durszlak i zostawiamy na 30 minut, by później ugotować w garnku (lub specjalnym urządzeniu do gotowania ryża) razem z wodą (w proporcji 1:1). Gdy już będziemy gotowi do robienia onigiri, pozwalamy ryżowi nieco ostygnąć w dowolnej misce.

Przystępujemy do przygotowania łososiowych kulek ryżowych. Odmierzamy porcje ryżu na poszczególne kulki, mieszając je z jedną łyżeczką suszonych łusek łososia. Tak przyprawiony ryż rozpłaszczamy na blacie, robimy wcięcie na środku i umieszczamy w nim mały kawałek filetu z łososia. Teraz formujemy ryż w taki sposób, by stworzyć trójkątny kształt – możemy do tego użyć specjalnej foremki. Powstałe onigiri owijamy od dołu wodorostami nori, jeśli chcemy dodajemy nieco łososia na wierzch, do smaku.

Można także zdecydować się na wersję kulek z umeboshi – japońską odmianą moreli. Wtedy ryż mieszamy właśnie z pokrojonymi na kostkę umeboshi (1 łyżeczka) – reszta kroków jest identyczna, jak w przypadku łososiowych kulek.

ryzowe1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *