Przepis na ostrą zupę pomidorową
Jako że po przygotowanej przeze mnie kilka dni temu kartoflance pojawiła się wśród moich domowników ochota na zupę, postanowiłam przygotować coś starego, a jednocześnie nowego pod względem pomysłu. Wyszła mi zupka bardzo rozgrzewająca i pozytywnie wpływająca na krążenie i drogi oddechowe – coś dla fanów ostrej kuchni. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
Składniki
- mięso na zupę (2-3 udka z kurczaka)
- sol, pieprz, bazylia lub inne zioła
- śmietana do zabielenia
- włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, pół selera oraz cebula)
- 1 łyżka słodkiej papryki (w proszku)
- 4-centymetrowy pasek świeżego imbiru
- 1 pasta pomidorowa / 1 słoiczek przecieru pomidorowego
- 1 papryczka chili / 1/2 łyżeczki przyprawy chili
- 1 opakowanie soczewicy czerwonej
Przygotowanie
Na początku z naszego mięsa gotujemy wywar – gdy stanie się ono miękkie, do całości dodajemy włoszczyznę i gotujemy przez najbliższe pół godziny. Gdy już ten czas minie, dodajemy słoiczek pasty pomidorowej, robiąc tym samym bardzo tradycyjną klasyczną pomidorówkę. Doprawiamy ją solą i pieprzem. W międzyczasie w zimnej wodzie umieszczamy naszą soczewicę, zostawiając ją w niej na około pół godziny. Po tym czasie dodajemy ją do naszej gotującej się pomidorówki i gotujemy przez kolejne 15 minut. Gdy soczewica będzie odpowiednio miękka, cały wywar urozmaicamy pastą pomidorową, startym imbirem, papryką i papryczką chili (drobno posiekaną – ewentualnie jej przyprawowym odpowiednikiem). Całość zabielamy śmietaną i dekorujemy ulubionymi ziołami.
Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.
Dodaj komentarz