Przepis na ostre krewetki
Przepis ten przedstawia moją wizję podawania krewetek. Przygotowuję je niemal zawsze w taki sposób – prawie zawsze wychodzą wybornie.
Składniki
- 1/2 kg krewetek
- 250 g pomidorów (najlepiej koktajlowych)
- 1 łyżka soku z cytryny
- oliwa
- natka pietruszki do przyprawienia
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek sosu chili (jak najsłodszego)
Sposób przygotowania
Na początku, najlepiej dzień przed ich docelowym przygotowaniem, gotujemy krewetki i wkładamy je do zamrażarki – w ten sposób będą różowe i bardziej smakowite. Następnego dnia odmrażamy je, a następnie wrzucamy je na patelnię (polewając ją wcześniej kroplą oliwy). Czosnek miażdżymy i dodajemy na patelnię, podobnie robimy z przekrojonymi na pół pomidorami koktajlowymi, sosem chili oraz sokiem z cytryny. Ciągle mieszając, smażymy te składniki przez około cztery minuty. Po zdjęciu z ognia doprawiamy natką pietruszki – podajemy albo z chlebem, albo z tostami.
Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.
Dodaj komentarz