Przepis na ostre krewetki

022

Przepis ten przedstawia moją wizję podawania krewetek. Przygotowuję je niemal zawsze w taki sposób – prawie zawsze wychodzą wybornie.

Składniki

  • 1/2 kg krewetek
  • 250 g pomidorów (najlepiej koktajlowych)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • oliwa
  • natka pietruszki do przyprawienia
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek sosu chili (jak najsłodszego)

Sposób przygotowania

Na początku, najlepiej dzień przed ich docelowym przygotowaniem, gotujemy krewetki i wkładamy je do zamrażarki – w ten sposób będą różowe i bardziej smakowite. Następnego dnia odmrażamy je, a następnie wrzucamy je na patelnię (polewając ją wcześniej kroplą oliwy). Czosnek miażdżymy i dodajemy na patelnię, podobnie robimy z przekrojonymi na pół pomidorami koktajlowymi, sosem chili oraz sokiem z cytryny. Ciągle mieszając, smażymy te składniki przez około cztery minuty. Po zdjęciu z ognia doprawiamy natką pietruszki – podajemy albo z chlebem, albo z tostami.

023

Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *