Przepis na pizzę krewetkową
Podany przepis pozwala zrobić pyszną pizzę z szynką, rukolą oraz krewetkami, która smakuje dokładnie tak, jak ta kupiona w którejkolwiek z popularnych restauracji (w tym Pizza Hut).
Składniki na ciasto
- 400 g mąki
- 30 g drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (w proporcji pół na pół)
- szczypta pieprzu
- zioła – bazylia, tymianek, oregano
Dodatki do pizzy
Dodatki można naturalnie dobierać samodzielnie, według własnego gustu i uznania.
- szynka parmeńska
- krewetki
- oliwki
- pomidory koktajlowe
- rukola
- ząbek czosnku
- papryka
- mozzarella
- bazylia, tymianek, oregano
Sposób przygotowania
Na początku przystępujemy do przygotowania sosu. By to zrobić, mieszamy ze sobą 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym, łyżkę oliwy z oliwek, łyżkę koncentratu pomidorowego, bazylię, oregano, sól, pieprz, i cukier.
Następnie pokrywamy patelnię oliwą z oliwek i smażymy na niej krewetki z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu, aż uzyskają odpowiedni kolor, to jest po około minucie z każdej ze stron. Dodajemy nieco wody i dusimy (pod przykryciem) przez mniej więcej 3 minuty.
Teraz musimy przygotować ciasto. Bierzemy zatem dużą miskę, a do niej wsypujemy mąkę, sól i rozkruszone drożdże. Wrzucamy także przyprawy, a w stworzonym wgłębieniu umieszczamy oliwę z oliwek i nieco mleka (rozcieńczonego). Wyrabiamy ciasto, dodając po trochu wodę z mlekiem. Następnie odstawiamy na bok w ciepłe miejsce, by przez godzinę nieco podrosło.
Po upływie tego czasu wałkujemy ciasto na 1-centymetrowy placek, zagniatając brzegi. Smarujemy je sosem i pokrywamy dodatkami (najpierw mozzarellą). Pomijamy jednak krewetki i rukolę. Je dodamy na końcu. Teraz wstawiamy całość do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około 20 minut – wyjmujemy pizzę i doprawiamy rukolą i krewetkami.
Pizzę warto podawać z domowej roboty ketchupem.
Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.
Dodaj komentarz