Przepis na pizzę krewetkową

Podany przepis pozwala zrobić pyszną pizzę z szynką, rukolą oraz krewetkami, która smakuje dokładnie tak, jak ta kupiona w którejkolwiek z popularnych restauracji (w tym Pizza Hut).

Składniki na ciasto

  • 400 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (w proporcji pół na pół)
  • szczypta pieprzu
  • zioła – bazylia, tymianek, oregano

Dodatki do pizzy

Dodatki można naturalnie dobierać samodzielnie, według własnego gustu i uznania.

  • szynka parmeńska
  • krewetki
  • oliwki
  • pomidory koktajlowe
  • rukola
  • ząbek czosnku
  • papryka
  • mozzarella
  • bazylia, tymianek, oregano

Sposób przygotowania

Na początku przystępujemy do przygotowania sosu. By to zrobić, mieszamy ze sobą 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym, łyżkę oliwy z oliwek, łyżkę koncentratu pomidorowego, bazylię, oregano, sól, pieprz, i cukier.

Następnie pokrywamy patelnię oliwą z oliwek i smażymy na niej krewetki z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu, aż uzyskają odpowiedni kolor, to jest po około minucie z każdej ze stron. Dodajemy nieco wody i dusimy (pod przykryciem) przez mniej więcej 3 minuty.

Teraz musimy przygotować ciasto. Bierzemy zatem dużą miskę, a do niej wsypujemy mąkę, sól i rozkruszone drożdże. Wrzucamy także przyprawy, a w stworzonym wgłębieniu umieszczamy oliwę z oliwek i nieco mleka (rozcieńczonego). Wyrabiamy ciasto, dodając po trochu wodę z mlekiem. Następnie odstawiamy na bok w ciepłe miejsce, by przez godzinę nieco podrosło.

Po upływie tego czasu wałkujemy ciasto na 1-centymetrowy placek, zagniatając brzegi. Smarujemy je sosem i pokrywamy dodatkami (najpierw mozzarellą). Pomijamy jednak krewetki i rukolę. Je dodamy na końcu. Teraz wstawiamy całość do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około 20 minut – wyjmujemy pizzę i doprawiamy rukolą i krewetkami.

Pizzę warto podawać z domowej roboty ketchupem.

9tns1t8a

Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *