Przepis na pizzę ziemniaczaną

Pizza ziemniaczana zrobiona w podobny sposób, jak placki ziemniaczane jest wspaniałą alternatywą dla tradycyjnej pizzy. Najlepiej smakuje ona przyprawiona na ostro (dużo pieprzu), z własnej roboty ketchupem (na który przepis znajdziecie tutaj).

Składniki – ciasto ziemniaczane

  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta mąki
  • koncentrat pomidorowy
  • zioła (suszone – tymianek, kolendra, majeranek, czosnek, mielona papryka i gorczyca, rozmaryn)
  • sól i pieprz

Składniki – pizza

  • 1 cebula
  • 4-5 pieczarek
  • 1 papryka
  • 1 papryczka chili
  • 3-4 pomidory
  • oregano
  • 1 opakowanie oliwek
  • ser pleśniowy (najlepiej z niebieską pleśnią)
  • żółty ser
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Na tarcie z grubymi oczkami ścieramy wszystkie surowe ziemniaki, a następnie dodajemy do nich szczyptę mąki, jajko, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami i wlewamy do brytfanny wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy całość i skraplamy olejem, a następnie pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 20 minut.

Po upieczeniu ciasta pokrywamy go koncentratem pomidorowym. W międzyczasie smażymy na patelni doprawione solą i pieprzem pieczarki oraz cebulę. Wykładamy je na nasz placek razem z żółtym serem, przeplasterkowanymi pomidorami, papryką, oliwkami i papryczką chili. Wierzchnią warstwę tworzymy przez ułożenie żółtego sera i sera pleśniowego, a to wszystko posypujemy oregano. Wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 20 minut.

1aopw0fv

Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *