Przepis na pizzę ziemniaczaną
Pizza ziemniaczana zrobiona w podobny sposób, jak placki ziemniaczane jest wspaniałą alternatywą dla tradycyjnej pizzy. Najlepiej smakuje ona przyprawiona na ostro (dużo pieprzu), z własnej roboty ketchupem (na który przepis znajdziecie tutaj).
Składniki – ciasto ziemniaczane
- 4-5 średnich ziemniaków
- 1 jajko
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- szczypta mąki
- koncentrat pomidorowy
- zioła (suszone – tymianek, kolendra, majeranek, czosnek, mielona papryka i gorczyca, rozmaryn)
- sól i pieprz
Składniki – pizza
- 1 cebula
- 4-5 pieczarek
- 1 papryka
- 1 papryczka chili
- 3-4 pomidory
- oregano
- 1 opakowanie oliwek
- ser pleśniowy (najlepiej z niebieską pleśnią)
- żółty ser
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Na tarcie z grubymi oczkami ścieramy wszystkie surowe ziemniaki, a następnie dodajemy do nich szczyptę mąki, jajko, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami i wlewamy do brytfanny wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy całość i skraplamy olejem, a następnie pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 20 minut.
Po upieczeniu ciasta pokrywamy go koncentratem pomidorowym. W międzyczasie smażymy na patelni doprawione solą i pieprzem pieczarki oraz cebulę. Wykładamy je na nasz placek razem z żółtym serem, przeplasterkowanymi pomidorami, papryką, oliwkami i papryczką chili. Wierzchnią warstwę tworzymy przez ułożenie żółtego sera i sera pleśniowego, a to wszystko posypujemy oregano. Wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 20 minut.
Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.
Dodaj komentarz