Przepis na placki cukiniowo-koprowe

1

Podany przepis stanowi wspaniałą alternatywę dla placków ziemniaczanych, która powinna się spodobać wszystkim wielbicielom smaku cukinii. Ich przygotowywanie jest proste i znacznie szybsze od robienia wspomnianych placków ziemniaczanych.

Składniki:

  • 1 duża cukinia / 2 małe cukinie
  • 100 ml mleka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • koperek
  • szczypiorek
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • maggi – dla wyrazistego smaku

Sposób przygotowania

Na samym początku nieobraną cukinię ścieramy na tarce, a następnie odsączamy jej zbędny sok (musimy zostawić ją na kilka minut do postania). Gdy się z tym uporamy, przygotowujemy ciasto – w tym celu mieszamy mleko, mąkę i jajko. Do całości dodajemy wcześniej odsączoną z soku cukinię.

Doprawiamy koprem, szczypiorkiem oraz solą i pieprzem (ewentualnie innymi przyprawami, które lubimy), a następnie smażymy na wysmarowanej oliwą patelni z obu stron. Optymalna ilość na placek to 1 łyżka cukinii zmieszanej z ciastem.

2

Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.

Komentarze

  1. martawkuchni.blog.pl pisze:

    to coś dla mnie:) podoba mi się zestawienie smaków:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *