Przepis na pralinki z dodatkami
Pralinki to jedno z dań, którymi zajadać się mogą osoby w każdym wieku – ze względu na swój smak trafiają w gusta zarówno dzieci, jak i dzieci czy młodzieży. Dodatki w zaprezentowanym przepisie są zaledwie propozycją – nie należy się obawiać eksperymentów z własnymi urozmaiceniami.
Składniki – ciasto
- 400 g mąki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 30 g drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 2/3 szklanki mleka pół na pół rozcieńczonego z wodą
Składniki – dodatki
- 2 pomidory
- garść oliwek
- 1/2 cebuli
- 200 g wiejskiej kiełbasy
- 150 g żółtego sera
- zioła
Sposób przygotowania
Przygotowywanie dania rozpoczynamy od ciasta. Wsypujemy zatem do dużej miski mąkę, dodajemy sól oraz drożdże (rozkruszone) w towarzystwie przypraw. W tym wszystkim robimy otwór, do którego wlewamy oliwę z oliwek i część rozcieńczonego z wodą mleka. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając resztę roztworu. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę, a następnie ciasto rozwałkowujemy, by powstał 1-centymetrowy placek. Wycinamy z niego kółka (na przykład przy pomocy miski).
Przystępujemy do dodawania dodatków. Nakładamy na ciasto żółty ser, cebulę (pokrojoną), plasterki kiełbasy, plasterki pomidora oraz oliwki. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 220 stopniach C przez mniej więcej 20 minut lub gdy nabiorą odpowiedniego koloru. Po wyjęciu możemy udekorować i doprawić ziołami własnego wyboru.
Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.
Przepyszne, też takie robię i to dosyć często 🙂
Ja dodaję zazwyczaj sos pomidorowy, żółtą mozzarellę, pieczarki i czarne oliwki.
Oczywiście nie może zabraknąć czosnku i oregano 🙂