Przepis na proste muffinki czekoladowe

muffinJako że bardzo przepadam za muffinkami (miałam już podejście do figowo-owsiankowych), z radością przystąpiłam do przygotowywania takich bardziej czekoladowych. Po raz kolejny postanowiłam postawić na prostotę – te nie wymagają nawet użycia miksera!

Składniki

  • 25 dag mąki pszennej
  • 15 dag cukru pudru
  • 20 dag ciemnej czekolady + trochę innej czekolady, jeśli chcemy
  • 250 ml mleka
  • 90 ml oleju
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1/2 łyżeczki sodki oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko

Przygotowanie

Wszystkie sypkie składniki mieszamy w jednej misce, następnie zasypując je 15 dekagramami czekolady posiekanej na drobno. W osobnej misce mieszamy ze sobą jajko, olej oraz mleko, a następnie dolewamy do zawartości pierwszej miski i dokładnie mieszamy. Formy do muffinów smarujemy masłem, a następnie nakładamy ciasto, posypujemy z wierzchu pozostałościami po naszej posiekanej czekoladzie. Wkładamy do pieca, gdzie pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza około 20 minut.

Gdy wyjmiemy muffinki, pozwalamy im ostygnąć. Następnie smarujemy nutellą i pokrywamy ulubionymi owocami.

Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.

Komentarze

  1. Jusia pisze:

    Muffinki świetne w smaku, szkoda tylko że sezon truskawkowy już dawno przeminął… Na pewno zawita ten przepis w okolicy lata jak świeżych owoców będzie więcej do wyboru 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *