Przepis na proste muffinki czekoladowe
Jako że bardzo przepadam za muffinkami (miałam już podejście do figowo-owsiankowych), z radością przystąpiłam do przygotowywania takich bardziej czekoladowych. Po raz kolejny postanowiłam postawić na prostotę – te nie wymagają nawet użycia miksera!
Składniki
- 25 dag mąki pszennej
- 15 dag cukru pudru
- 20 dag ciemnej czekolady + trochę innej czekolady, jeśli chcemy
- 250 ml mleka
- 90 ml oleju
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1/2 łyżeczki sodki oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duże jajko
Przygotowanie
Wszystkie sypkie składniki mieszamy w jednej misce, następnie zasypując je 15 dekagramami czekolady posiekanej na drobno. W osobnej misce mieszamy ze sobą jajko, olej oraz mleko, a następnie dolewamy do zawartości pierwszej miski i dokładnie mieszamy. Formy do muffinów smarujemy masłem, a następnie nakładamy ciasto, posypujemy z wierzchu pozostałościami po naszej posiekanej czekoladzie. Wkładamy do pieca, gdzie pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza około 20 minut.
Gdy wyjmiemy muffinki, pozwalamy im ostygnąć. Następnie smarujemy nutellą i pokrywamy ulubionymi owocami.
Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.
Muffinki świetne w smaku, szkoda tylko że sezon truskawkowy już dawno przeminął… Na pewno zawita ten przepis w okolicy lata jak świeżych owoców będzie więcej do wyboru 🙂