Przepis na proste Spaghetti Marinara

Uwielbiam makaron, a jeszcze bardziej spaghetti – nic więc dziwnego, że lubię też eksperymentować. Poniższy przepis jest efektem właśnie jednego z moich eksperymentów.

Składniki

  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula (posiekana)
  • 2 marchewki (posiekane)
  • 5 łodyg selera
  • 3 zmielone ząbki czosnku
  • 350 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 listki ziela angielskiego
  • 1/4 szklanki świeżej bazylii (lub 1 łyżeczka suszonej)
  • 800 g zmiażdżonych pomidorów
  • ugotowane spaghetti

Sposób przygotowania

Na dużej patelni i średnim ogniu podgrzewamy olej, dodając do niego cebulę, seler, marchewki i czosnek. Gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, oregano, cukier, sól, pieprz, ziele angielskie i bazylię. Gotujemy dodatkowe 4 minuty, cały czas mieszając.

Redukujemy nieco ogień, a następnie dodajemy pomidory – podsmażamy sos na wolnym ogniu przez 45 minut, a następnie wyjmujemy i wyrzucamy ziele angielskie. POłowę sosu umieszczamy w blenderze i ucieramy – tak powstały gładki sos umieszczamy na patelni, powtarzając czynności z drugą połową. Całość podgrzewamy dodatkowe 10 minut i podajemy z ugotowanym makaronem spaghetti.

Spaghetti-Marinara-Wheatballs01-500x375

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *