Przepis na proste Spaghetti Marinara
Uwielbiam makaron, a jeszcze bardziej spaghetti – nic więc dziwnego, że lubię też eksperymentować. Poniższy przepis jest efektem właśnie jednego z moich eksperymentów.
Składniki
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula (posiekana)
- 2 marchewki (posiekane)
- 5 łodyg selera
- 3 zmielone ząbki czosnku
- 350 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 listki ziela angielskiego
- 1/4 szklanki świeżej bazylii (lub 1 łyżeczka suszonej)
- 800 g zmiażdżonych pomidorów
- ugotowane spaghetti
Sposób przygotowania
Na dużej patelni i średnim ogniu podgrzewamy olej, dodając do niego cebulę, seler, marchewki i czosnek. Gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, oregano, cukier, sól, pieprz, ziele angielskie i bazylię. Gotujemy dodatkowe 4 minuty, cały czas mieszając.
Redukujemy nieco ogień, a następnie dodajemy pomidory – podsmażamy sos na wolnym ogniu przez 45 minut, a następnie wyjmujemy i wyrzucamy ziele angielskie. POłowę sosu umieszczamy w blenderze i ucieramy – tak powstały gładki sos umieszczamy na patelni, powtarzając czynności z drugą połową. Całość podgrzewamy dodatkowe 10 minut i podajemy z ugotowanym makaronem spaghetti.
Dodaj komentarz