Przepis na puszysty ryż
Puszysty ryż doskonale sprawdza się na śniadanie – zwłaszcza gdy szuka się czegoś szybkiego, a jednocześnie bardzo lekkiego.
Składniki
- 3 szklanki ryżu (“puszystego”
- 1,5 szklanki pociachanych warzyw (kalafior, marchewka, ziemniak)
- 1/4 łyżeczki kminku
- 2 łyżeczki ketchupu
- 1/2 szklanki pomidorów
- 3 przecięte zielone chili
- 1 łyżeczka pokrojonej kolendry
- 2 łyżeczki oleju
- sól do smaku
Sposób przygotowania
Podgrzewamy olej na patelni i dodajemy do niego kminek, papryczki chili i pokrojone warzywa. Podgrzewamy je, aż nabiorą fajnego koloru. Wtedy dodajemy pomidorów i kolendry i gotujemy, aż to wszystko stanie się delikatne. Dodajemy soli i ketchupu (z jak największą ilością pomidorów w składzie) i mieszamy.
Odkładamy ryż do wody na kilka sekund, a następnie od razu odsączamy wodę i dodajemy go do całości – szybko mieszamy, by całość ładnie się zmieszała.
Dodaj komentarz