Przepis na puszysty ryż

Puszysty ryż doskonale sprawdza się na śniadanie – zwłaszcza gdy szuka się czegoś szybkiego, a jednocześnie bardzo lekkiego.

Składniki

  • 3 szklanki ryżu (“puszystego”
  • 1,5 szklanki pociachanych warzyw (kalafior, marchewka, ziemniak)
  • 1/4 łyżeczki kminku
  • 2 łyżeczki ketchupu
  • 1/2 szklanki pomidorów
  • 3 przecięte zielone chili
  • 1 łyżeczka pokrojonej kolendry
  • 2 łyżeczki oleju
  • sól do smaku

Sposób przygotowania

Podgrzewamy olej na patelni i dodajemy do niego kminek, papryczki chili i pokrojone warzywa. Podgrzewamy je, aż nabiorą fajnego koloru. Wtedy dodajemy pomidorów i kolendry i gotujemy, aż to wszystko stanie się delikatne. Dodajemy soli i ketchupu (z jak największą ilością pomidorów w składzie) i mieszamy.

Odkładamy ryż do wody na kilka sekund, a następnie od razu odsączamy wodę i dodajemy go do całości – szybko mieszamy, by całość ładnie się zmieszała.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *