Przepis na pyszne spaghetti

Spaghetti należy grupy do szybkich, łatwych i bardzo smacznych dań, które doskonale nadają się zarówno na obiad, jak i wczesną kolację. Połączenie dobrej jakości makaronu oraz świeżych pomidorów, mielonego mięsa, a także aromatycznych ziół i przypraw sprawia,  że danie zachwyca swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. Jak się robi spaghetti?

Spaghetti przepis prosty

Spaghetti bolońskie to wyjątkowo łatwe w przygotowaniu danie. W sezonie letnim najlepiej do jego przygotowania użyć świeżych i krajowych pomidorów, gdy nie są dostępne na rynku warto sięgnąć po pomidory z puszki lub gotowy przecier z kartonu lub butelki.

Warto przeczytać: przepisy na grilla

Najlepsze spaghetti otrzymamy, gdy poświęcimy trochę czasu i długo pogotujemy sos – wszystkie składniki muszą się dokładnie połączyć i przejść swoimi aromatami. Korzystając z gotowych sosów w słoiku lub z proszku efekt będzie mizerny, a nasze danie stanie się pełną sztucznych dodatków namiastką domowego obiadu.

Przyprawy do spaghetti oraz dobrej jakości inne składniki gwarantują, że nasze danie będzie urzekało smakiem. Przygotowując tą włoską potrawę warto zaopatrzyć się w świeże zioła m.in. bazylię i oregano, które nadadzą jej prawdziwie śródziemnomorskiego aromatu. Do sosu dodajemy także cebulę, czosnek i pieprz.


Spaghetti jak zrobic

Frame 194

Podstawą spaghetti po bolońsku są dojrzałe i soczyste pomidory oraz mielone mięso (najlepiej szynka, karkówka lub chuda łopatka), a także makaron – z pszenicy durum, w wersji dietetycznej możemy sięgnąć po razowy. Prawdziwe spaghetti bolognese przepis

Spaghetti z mięsem

Aby przygotować spaghetti po bolońsku potrzebujesz:

  • 1 opakowanie makaronu
  • 3 puszki krojonych pomidorów
  • 25 dkg mielonego mięsa
  • 1 cebulę
  • 3 ząbki czosnku
  • świeże lub suszone zioła – bazylia, oregano
  • szczyptę ostrej papryki w proszku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól, pieprz oraz cukier do smaku

Makaron bolognese przepis

Na patelnię wlej olej i podsmaż na nim posiekany czosnek oraz cebulę – uważaj, żeby czosnek się nie przypalił, bo stanie się gorzki i zepsuje smak sosu. Do zeszklonej cebuli i czosnku dodaj mięso – smaż do chili, gdy uzyska ładny, złoty kolor, często mieszając, aby się nie przypaliło.

Zapoznaj się z tematem: Banany witaminy i minerały

Do podsmażonego mięsa dodaj pomidory i całość dokładnie wymieszaj. Duś pod przykryciem około 30 – 45 minut ( Włosi gotują sos do spaghetti nawet kilka godzin). Na koniec dopraw sos szczyptą ostrej papryki lub świeżo mielonym pieprzem, solą, szczyptą cukru i świeżymi lub suszonymi ziołami – świeże zioła drobno posiekaj.

Sos wymieszaj z ugotowanym al dente makaronem i jeżeli lubisz posyp startym parmezanem. Nadmiar sosu możesz wykorzystać, jako dodatek do ryżu lub przygotować zapiekankę z ziemniakami i sosem bolognese, a także zamrozić.

Smacznego!

Komentarze

  1. holla pisze:

    Makarom do spaghetti musi być dobrej jakości, zresztą każdy makaron taki musi być bo inaczej danie nie będzie tak smakowało 🙂 W każdym razie ja lubię ten z primo gusto z pszenicy durum. Nie rozgotowuje się.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *