Przepis na słodko-kwaśne ciasto cytrynowe

]

Podany przeze mnie poniżej przepis wymaga od nas sporo wysiłku – realizuje się go dość długo, jednak efekt wart jest każdej minuty spędzonej w kuchni. Całość niby jest kwaśna za sprawą cytryny, a z drugiej strony słodziutka dzięki lukrowi. Jestem przekonana, że przypadnie Wam do gustu!

Składniki

  • 200 g cukru
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka

Składniki – krem cytrynowy

  • 4 cytryny
  • 2 opakowania biszkoptów (80 g jedno)
  • 60 g dżemu morelowego
  • 250 masła

Składniki – krem rumowy

  • 80 ml rumu
  • 250 g masła
  • 250 ml mleka
  • 200 g cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy

Składniki – polewa

  • 200 g cukru pudru
  • 80 ml gorącej wody
  • sok z 1 cytryny
  • czekolada i mięta (do dekoracji)

Sposób przygotowania

Zaczynamy od zrobienia biszkoptu. Białka ubijamy na sztywno, żółtka ucieramy z cukrem i 150 ml gorącej wody. Całość mieszamy z mąką tortową i ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia – na końcu dodajemy białka i przelewamy na brytfannę. Ustawiamy temperaturę 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez mniej więcej pół godziny.

Gdy już to wszystko zrobimy, przystępujemy do robienia kremów. Ten pierwszy uzyskujemy poprzez sparzenie cytryn i otarcie ich ze skórki. Dodajmy wtedy do nich dżem, rozgniecione biszkopty oraz roztopione masło. Całość dobrze mieszamy. Czekamy, aż nasz biszkopt się upiecze i dobrze wystygnie – wtedy pokrywamy go tym kremem.

Przystępujemy do przygotowania drugiego kremu. W tym celu gotujemy mleko i dodajemy do niego budyń, całość gotując aż powstanie gęsty krem. Studzimy go nie zapominając o regularnym mieszaniu. Gdy już będzie odpowiedni chłodny, miksujemy go z masłem oraz cukrem (to pierwsze nie może być twarde). Doprawiamy rumem, a krem rozsmarowujemy na biszkopcie. Ciasto odstawiamy do lodówki.

Ostatnim krokiem jest przygotowanie polewy. Robimy ją mieszając (szybko i z werwą) cukier puder, sok z cytryny i gorącą wodę. Wylewamy ją na ciasto i pokrywamy startą czekoladą i miętą celem osiągnięcia lepszego efektu wizualnego.

9g80v6mr

Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *