Przepis na zdrowy chleb

Nie ma nic lepszego niż zapach świeżo upieczonego chleba dlatego dzisiaj Małgorzata przygotowała dla nas bardzo zdrowy i smaczny przepis na chleb. Poniżej przepis na dwa bochenki chleba.

Do upieczenia naszego chleba będzie potrzebować:

  • 50 dag mąki pszennej, chlebowej
  • 50 dag mąki razowej
  • 0,5 l ciepłego mleka
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 5 płaskich łyżeczek cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • Wiązanka świeżego tymianku

Dodatkowo:
Odrobinę masła do wysmarowania foremek

 Przygotowanie:

Pierwszym krokiem jest wykonanie zaczynu: do ciepłego mleka dodajemy drożdże a także cukier oraz razową mąkę. Mieszamy trzepaczką. Następnie przykrywamy np. lnianą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 minut). Do zaczynu dorzucamy kminek, czarnuszkę, siemienie, oraz posiekany świeży tymianek oraz sól i przesianą pszenną mąkę. Wszystko razem mieszamy i przekładamy na stolnicę. Ręcznie wyrabiamy ciasto tak by stało się elastyczne. Następnie przedzielamy ciasto na dwie części i formujemy z nich równe wałki. Keksówki smarujemy masłem i następnie wkładamy do nich ciasto na chleb. Przykrywamy ciasto lnianą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągu, do wyrośnięcia na ok.60 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni i wkładamy do niego miseczkę z wodą. Gdy ciasto nam wyrośnie przy pomocy pędzelka smarujemy je wodą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 50-60 minut.

chleb

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *