Przepis na zupę cytrynowo – chrzanową

6ai9seri

Na pogodę, jaka panuje na zewnątrz, zupa zawierająca wszelkiego rodzaju rozgrzewające składniki wydaje się idealna. A taka jest właśnie ta zaprezentowana w tym przepisie.

Składniki

  • 2 cebule
  • 4 ziemniaki (średnie)
  • 2 garści włoszczyzny (mrożonej – w słupkach)
  • 1 łyżka masła (do podsmażania)
  • 44 ząbki czosnku (ewentualnie więcej)
  • 2 kwadraciki serka topionego (najlepiej śmietankowego)
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1,5 l bulionu warzywnego albo z boczku wędzonego
  • 1 duży słoik chrzanu (ilość dopasować do smaku)
  • 50 ml śmietany kremówki (do kleksów)
  • 1 otarta skórka z połowy cytryny
  • 1 szczypta szafranu (dla koloru)
  • pieprz cytrynowy
  • sól

Sposób przygotowania

Nasze cebule dokładnie obieramy i kroimy na małe kawałki. To samo robimy z ziemniakami, krojąc je na drobną kostkę. Obieramy także czosnek. W garnku rozgrzewamy w międzyczasie masło, następnie smażąc na nim cebulę – po chwili dorzucamy do niej ziemniaki i czosnek i zostawiamy je na kilka minut. Dodajemy następnie włoszczyznę, a wszystko zalewamy bulionem. Teraz dorzucamy do całości liście laurowe i ziele angielskie – gotujemy, aż ziemniaki osiągną odpowiednią miękkość. Gdy tak się stanie, dodajemy chrzan w dowolnej ilości (by ta odpowiadała naszym kubkom smakowym), skórkę z cytryny, serki topione i szczyptę szafranu. Zostawiamy na gazie na 3 dodatkowe minuty, a następnie wyciągamy listki i kulki ziela i całość miksujemy w blenderze. Doprawiamy całość kleksami z kremówki, ewentualnie również i pieprzem.

ckerp7is

Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *