Przepis na zupę cytrynowo – chrzanową
Na pogodę, jaka panuje na zewnątrz, zupa zawierająca wszelkiego rodzaju rozgrzewające składniki wydaje się idealna. A taka jest właśnie ta zaprezentowana w tym przepisie.
Składniki
- 2 cebule
- 4 ziemniaki (średnie)
- 2 garści włoszczyzny (mrożonej – w słupkach)
- 1 łyżka masła (do podsmażania)
- 44 ząbki czosnku (ewentualnie więcej)
- 2 kwadraciki serka topionego (najlepiej śmietankowego)
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1,5 l bulionu warzywnego albo z boczku wędzonego
- 1 duży słoik chrzanu (ilość dopasować do smaku)
- 50 ml śmietany kremówki (do kleksów)
- 1 otarta skórka z połowy cytryny
- 1 szczypta szafranu (dla koloru)
- pieprz cytrynowy
- sól
Sposób przygotowania
Nasze cebule dokładnie obieramy i kroimy na małe kawałki. To samo robimy z ziemniakami, krojąc je na drobną kostkę. Obieramy także czosnek. W garnku rozgrzewamy w międzyczasie masło, następnie smażąc na nim cebulę – po chwili dorzucamy do niej ziemniaki i czosnek i zostawiamy je na kilka minut. Dodajemy następnie włoszczyznę, a wszystko zalewamy bulionem. Teraz dorzucamy do całości liście laurowe i ziele angielskie – gotujemy, aż ziemniaki osiągną odpowiednią miękkość. Gdy tak się stanie, dodajemy chrzan w dowolnej ilości (by ta odpowiadała naszym kubkom smakowym), skórkę z cytryny, serki topione i szczyptę szafranu. Zostawiamy na gazie na 3 dodatkowe minuty, a następnie wyciągamy listki i kulki ziela i całość miksujemy w blenderze. Doprawiamy całość kleksami z kremówki, ewentualnie również i pieprzem.
Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.
Dodaj komentarz