Przepis na sernik z jogurtu greckiego

Szukasz szybkiego przepisu na smaczny i lekki sernik bez pieczenia? Sprawdź nasz przepis na sernik z jogurtu greckiego oraz owoców np. truskawek, wiśni lub jagód. 

Sernik bez sera z jogurtem

Sernik na zimno doskonale komponuje się z letnimi owocami, ale to nie jedyna jego zaleta – dzięki temu, że zastępujemy tłusty twaróg lekkim jogurtem greckim lub naturalnym deser posiada znacznie mniej kalorii niż tradycyjne ciasto.

Sernik na jogurcie greckim

Przepis na sernik z jogurtu greckiego na pewno przypadnie do gustu każdemu, kto szuka nieco zdrowszej i mniej kalorycznej alternatywy dla tradycyjnych wypieków. Warto pamiętać, że wszystkie ciasta na zimno wymagają dość długiego chłodzenia, dlatego nie należy przygotowywać ich tuż przed wizytą gości, a nieco wcześniej.

Sernik z truskawkami

Sernik jogurtowy na zimno – składniki:

  • opakowanie biszkoptów lub wcześniej przygotowany spód biszkoptowy
  • 20 dkg śmietany kremówki
  • 3 duże opakowania jogurtu greckiego lub naturalnego (750 ml)
  • laska wanilii
  • 10 dkg cukru pudru
  • 30 dkg świeżych owoców np. truskawek, wiśni, malin lub jagód
  • około 20 g żelatyny

Sernik na zimno z jogurtu naturalnego  – sposób przygotowania:

Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno i delikatnie połącz z wymieszanym wcześniej z cukrem i miąższem laski wanilii jogurtem. Dodaj ostudzoną żelatynę (wcześniej rozpuszczoną w 1/4 szklanki wrzątku) i dokładnie wymieszaj całość (powstałą masę możesz podzielić na pół i dodać do części np. sok lub mus truskawkowy – zyskasz wówczas dwukolorowy sernik).

Sernik3 (2)

Przygotowaną masę schłodź przez pół godziny w lodówce. W między czasie przygotuj tortownicę o średnicy 23 cm i wyłóż ją najpierw folią spożywczą, a następnie biszkoptami. Na biszkopty przełóż masę jogurtową i chłodź przez kolejne 30 minut (możesz także włożyć do masy jogurtowej całe owoce truskawek). Gdy masa zastygnie przełóż na nią pokrojone w plastry lub połówki truskawki. Całość możesz dodatkowo zalać tężejącą galaretką lub udekorować bitą śmietaną. Dla urozmaicenia można przygotować spód do tego ciasta z pokruszonych herbatników czekoladowych lub upiec czekoladowy biszkopt.

Ciasto jogurtowe na zimno zawsze się udaje i jest to jego ogromną zaletą. Serwując sernik na jogurcie w bardzo upalne dni pamiętaj o przechowywaniu niezjedzonego ciasta w lodówce.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *