Desery

Przepis na proste muffinki czekoladowe

muffinJako że bardzo przepadam za muffinkami (miałam już podejście do figowo-owsiankowych), z radością przystąpiłam do przygotowywania takich bardziej czekoladowych. Po raz kolejny postanowiłam postawić na prostotę – te nie wymagają nawet użycia miksera!

Składniki

  • 25 dag mąki pszennej
  • 15 dag cukru pudru
  • 20 dag ciemnej czekolady + trochę innej czekolady, jeśli chcemy
  • 250 ml mleka
  • 90 ml oleju
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1/2 łyżeczki sodki oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko

Przygotowanie

Wszystkie sypkie składniki mieszamy w jednej misce, następnie zasypując je 15 dekagramami czekolady posiekanej na drobno. W osobnej misce mieszamy ze sobą jajko, olej oraz mleko, a następnie dolewamy do zawartości pierwszej miski i dokładnie mieszamy. Formy do muffinów smarujemy masłem, a następnie nakładamy ciasto, posypujemy z wierzchu pozostałościami po naszej posiekanej czekoladzie. Wkładamy do pieca, gdzie pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza około 20 minut.

Gdy wyjmiemy muffinki, pozwalamy im ostygnąć. Następnie smarujemy nutellą i pokrywamy ulubionymi owocami.

Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.

Przepis na czekoladowe kamyczki

0k80ecll

Składniki

  • 1 cukier waniliowy
  • 1 margaryna
  • 4 paczki herbatników
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki rumu (mniej, jeśli go nie lubimy lub chcemy to podawać dzieciom)
  • 1 żółtko
  • cukierki cukiernicze
  • migdały (mielone)
  • 200 g wiórków kokosowych

Przygotowanie

Wszystkie herbatniki rozkruszamy w dowolny sposób na piasek, a następnie mieszamy je z margaryną, 150 g wiórków, żółtkiem, kakao, cukrem waniliowym, cukrem i rumem. Całość odstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę, a następnie używamy jej do formowania kuleczki. Te obtaczamy w cukierkach (ewentualnie zmielonych migdałach lub wiórkach kokosowych) – kulki wstawiamy do lodówki, by się związały.

fxopty1y

Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.

Przepis na ciasto marchewkowo-orzechowe

Nie każdy zdaje sobie sprawę, iż istnieją ciasta, do których dodaje się warzywa. W dodatku są one słodkie i równie pyszne, co ich bardziej kaloryczne i niezdrowe odpowiedniki. Przepis ten pokaże, jak wykorzystać jedno z najlepiej nadających się do tych celów warzyw – marchewkę.  O walorach zdrowotnych orzechów pisaliśmy w artykule “Dlaczego warto jeść orzechy?”.

Składniki – ciasto

  • 2 szklanki startej marchewki
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki tortowej (przesianej)
  • 1 1/4 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki sodki
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich

Składniki – polewa

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • gorzka czekolada

Przygotowanie

Rozpoczynamy od ubicia jajek z dodatkiem cukru w taki sposób, by powstała puszysta masa. Dodajemy do niej mąkę i olej, nie przestając miksować, by w końcu dołożyć pozostałe składniki – marchewkę, orzechy, rodzynki, cynamon i sodę. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza, w międzyczasie przygotowując polewę.

Naszą czekoladę roztapiamy w gorącej wodzie, a następnie dodajemy mleko, masło i cukier. Ważne jest, aby polewę wylać na ciasto dopiero wtedy, gdy to ostygnie. Następnie możemy przystąpić do dekoracji – posypać całość orzechami, marchewką lub też po prostu wiórkami kokosowymi. Oczywiście nie jest to wymagane.

Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.

Przepis na ciasteczka z mikrofali

Mimo, że do tej pory nie sądziłam, że ciasteczka zrobione w całości w kuchence mikrofalowej mogłyby dobrze smakować, gdy tylko je przyrządziłam zmieniłam zdanie. Jest to idealne rozwiązanie dla osób chcących bardzo szybko dostać w swoje ręce coś słodkiego. Przygotowanie trwa kilka minut, przy czym czas oczekiwania na wystygnięcie ciastek wydaje się być bardzo długi.

Składniki

  • 1 łyżka stopionego masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki wanilii
  • szczypta soli
  • 1 żółtko jajka
  • 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki kawałków czekolady

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, starając się uformować małe kulki. Te spłaszczamy nieco, a następnie kładziemy na nienatłuszczonym talerzu mikrofalówki. Włączamy urządzenie na maksymalnej mocy na około 40-60 sekund. Ciastka możemy układać w niedużych odstępach – nie mają tendencji do wielkiego rozrastania się.

Forum
http://www.smedyczny.pl/forum/Temat/opinie-na-temat-meridia/Opinie na temat leków na odchudzanie
Leki odchudzające
http://www.smedyczny.pl/czeskie-tabletki-na-odchudzanie/
Czeskie tabletki na odchudzanie kilka faktów

Przepis na babeczki jabłkowo-dyniowe

muffiny

Jako że trwa sezon szkolny, dobrze byłoby przygotować naszej pociesze coś pysznego na drugie śniadanie. Doskonale nadają się do tego tak zwane muffinki. Przepis ten pozwala ugotować je w mgnieniu oka i pokryć – opcjonalnie – pysznymi dodatkami.

Składniki

  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 2 szklanki białego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka sodki oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 nieco ubite jajka
  • ok. 40 dag dyni (może być z puszki)
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 szklanki jabłek (bez pestek, pociętych na drobne kawałki)

Sposób przygotowania

Podgrzewamy piekarnik do 170°, a następnie w dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki, aż będą dokładnie wymieszane. Naczynie odkładamy i bierzemy kolejne – tam, używając miksera, trzepiemy wszystkie “mokre” składniki do czasu uzyskania jednolitej gładkiej masy, następnie ręką dodajemy jajka, cały czas mieszając.

Mieszamy zawartość obu naczyń, a następnie nasze rzadkie ciasto wlewamy do papierowych foremek na muffiny. Jeżeli chcemy, pokrywamy całość posypką (przepis na dole) – pieczemy przez 35-40 minut.

Posypka

  • 2 łyżki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżeczki stopionego masła

Wszystkie z powyższych składników mieszamy ręcznie do czasu, kiedy nie powstanie nam dość twarta posypka. Przed upieczeniem pokrywamy nią muffinki.

Muffiny figowo-owsiankowe

Muffiny figowo-owsiankowe

Muffiny są wspaniałym odpowiednikiem ciast, które niejednemu zdążyły się już przejeść. Tego typu babeczki są dość szybkie do przygotowania, a i jednocześnie nie za drogie. Przepis pozwala na przygotowanie około 16 babeczek.

Składniki

 

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szczypta soli
  • 3 figi (lub inne owoce – na przykład śliwki)
  • 3 łyżki musli (jego wybór zależy od nas)
  • 1/2 szklanki cukru (brązowego lub białego)
  • szklanka płatków owsianych (pełna)

Sposób przygotowania

Na początku rozgrzewamy piekarnik równo do 180 stopni Celsjusza. W misce mieszamy jajka, olej i jogurt naturalny (ewentualnie kefir), a w osobnym naczyniu wszystkie pozostałe składniki. Po zmieszaniu i posiadaniu dwóch mas w naczyniach, je także łączymy ze sobą. Całą masę wlewamy do foremek (lub czegokolwiek, w zależności od formy, którą chcemy pozyskać). Kroimy nasze owoce (figi lub śliwki) na kawałki i wkładamy do ciasta. Pieczemy mniej więcej 25 minut, a następnie wystawiamy do osiągnięcia.

muffiny2

Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.

Ciasto gruszkowo-cynamonowe

Ciasto gruszkowo-cynamonowe

Jako, że przy gotowaniu ciast uznaję technikę “prosto i smacznie”, to ciasto zbytnio od tych założeń nie odstaje. Można je przygotować bardzo szybko, a jest bardzo dobre. Przynajmniej dla osób uwielbiających gruszki 😉

Składniki

 

  • 4 gruszki
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • cukier puder
  • cynamon
  • 5 jajek
  • 0,5 kostki margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki dobrego kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/5 szklanki oleju
  • 1 łyżka bułki tartej

Przygotowanie

Na początku rozbijamy jajka, oddzielając ich żółtka od białek. Umyte gruszki obieramy ze skórki i usuwamy ich pestki – kroimy na drobne kawałki, kwadratowe lub prostokątne. Margarynę umieszczamy wraz z cukrem i kakao w rondelku i rozpuszczamy, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Gdy tak się stanie, dodajemy żółtka, cukier waniliowy i mąkę tortową z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka i dodajemy je do mieszanki, stale mieszając drewnianą łyżką. Ciasto wlewamy do tortownicy (wcześniej natłuszczamy ją i posypujemy bułką tartą). Układamy na jego wierzchu kawałki gruszek, a następnie posypujemy cynamonem.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 stopni. Po wystygnięciu możemy posypać cukrem pudrem.

Ciasto gruszkowo-cynamonowe
Ciasto gruszkowo-cynamonowe

Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.