Sałatki

Sałatka z miksem z ziemniaków i czosnku

Sałatka z miksem z ziemniaków i czosnku

Obecnie można już spotkać w sklepach młode ziemniaki – to je polecam przy przygotowaniu tego typu sałatki. Sałatka doskonale nadaje się na upalne dni, jest pożywna, ale nie ciężka.

Składniki

  • 8-10 młodych ziemniaków (zależnie od ich wielkości)
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 2 ogórki – również średniej wielkości
  • 5 jajek na twardo
  • 1 – 2 ząbków czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Na początku obieramy nasze ziemniaki i gotujemy je. Gdy już wystygną, kroimy je w dość drobną kostkę. Jajka gotujemy na twardo – je także będziemy kroić w kostkę, podobnie zresztą, jak ogórki i cebulę. Gdy mamy już wszystko pokrojone, przeciskamy czosnek przez praskę i mieszamy z resztą składników oraz majonezem i jogurtem. Posypujemy koperkiem i doprawiamy do smaku odpowiednią ilością pieprzu i soli.

Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.

Przepis na pieczone warzywa

Nie wiem, jak Wy, ale ja robiąc pieczone warzywa zawsze biorę je wcześniej na bok i tnę w małe kawałki, a następnie umieszczam na papierze do pieczenia i umieszczam w gorącym piekarniku. Staram się zachować między nimi przestrzeń, by wszystkie nabrały brązowego koloru i zrobiły się chrupiące. I to mój sekret – ale przejdźmy już do właściwego przepisu – na najlepsze pieczone warzywa!

Składniki

Starczają na 6 porcji (jako danie dodatkowe!).

  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia lub 2 małe marchewki
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 2 małe ziemniaki
  • 5 małych pomidorów
  • 1 czerwona lub żółta papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • suszone zioła (rozmaryn, tymianek czy szałwia dobrze się nadają, można dodawać pojedynczy typ, albo łączyć wszystkie)
  • 4 – 5 łyżek oliwy z oliwek (można więcej dla smaku)

Przygotowanie

Podgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a następnie kroimy cebulę na cienkie plasterki. Kroimy wszystkie warzywa w małą kostkę, by wszystkie miały mniej więcej ten sam rozmiar, a następnie umieszczamy je w naczyniu do pieczenia. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami do smaku, a następnie polewamy oliwą z oliwek. Mieszamy delikatnie uważając, by nie uszkodzić pomidorów. Sprawdzamy jeszcze raz czy wszystkie warzywa są dokładnie pokryte oliwą. Jeżeli będzie taka potrzeba, dodajemy jej więcej.

Wstawiamy naczynie do piekarnika i pieczemy od 45 minut do godziny. W połowie procesu gotowania wyjmujemy naczynie, a następnie bardzo delikatnie mieszamy warzywa, by te z dołu pojawiły się na górze. Gdy już będziemy w połowie procesu gotowania, mieszamy po raz drugi, a następnie wyjmujemy i pozwalamy temu wszystkiemu ostygnąć. Sprawdzamy, czy jest to dobrze przyprawione (w razie czego poprawiamy), a następnie podajemy.

Przepis na najlepsze pieczone warzywa

Letnia sałatka z cytrynową polewą

Składniki na sałatkę

  • 1/4 szklanki pinioli
  • 900 gram pomieszanego kabaczka i małej cukinii
  • sól
  • 1/2 (maksymalnie jedna szklanka) sera feta

Polewa

  • 1/2 łyżeczki startej skórki cytryny
  • 1 łyżka świeżego soku cytrynowego
  • 1 duży ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 1 łyżeczka pokrojonego świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka pokrojonej świeżej mięty
  • 1 łyżeczka świeżej pietruszki naciowej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

Na początku używamy obieraczki, by obrać kabaczki w cienkie niczym papier wstążki. Te układamy na desce do krojenia i posypujemy solą – dajemy jej około 20 minut na wsiąknięcie.

Na małej patelni na średnim ogniu podgrzewamy nasze orzechy (piniole lub inne), aż staną się złote i zaczną pachnieć. Mieszamy często.

Robimy polewę: w małej misce łączymy ze sobą skórkę i sok z cytryny, czosnek, tymianek, miętę i pietruszkę. Podczas trzepania tych wszystkich składników, wlewamy do nich oliwę z oliwek. Całość odkładamy na bok do momentu podania dania.

Płuczemy kabaczek i delikatnie  delikatnie suszymy czystym ręcznikiem (może być papierowy). Następnie układamy go w misce, w której podamy sałatkę (jeżeli nie zrobimy tego od razu, najlepiej schować kabaczek do lodówki).

Tuż przed podaniem trzepiemy całą polewę jeszcze raz, a następnie dodajemy do niej kabaczek z fetą oraz orzechami. Od razu podajemy.

Letnia sałatka z cytrynową polewą

Pomarańczowa sałatka i sałatka z cukinii

6978382359_8f32e54c5d_b-625x416

Dziś mam dla Was dwa przepisy na dwie zupełnie różne sałatki – z pomarańczy i cukinii. Obie przygotowuje się bardzo szybko, są zdrowe i po prostu lekkie. Smacznego!

Pomarańczowa sałatka

  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki końcówek kakao
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 2 szklanki świeżego szpinaku
  • sól i pieprz

Ostrożnie wycinamy skórkę pomarańczy, zbierając tak dużo białego meszku, jak to tylko możliwe. Tniemy pomarańczę na plasterki.

W małej misce dodajemy szpinak i umieszczamy plasterki pomarańczy na górze. Posypujemy końcówkami kakao oraz polewamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym.Pieprzymy i solimy do smaku, a następnie natychmiast zjadamy.

6978354979_015e3711c7_b-625x416

 

Sałatka z cukinii

  • 2 małe cukinie
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki świeżych ziół – pokrojonych
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

Ja użyłam mięty i bazylii do przygotowania tej sałatki. Używając ostrego noża kroimy cukinię na bardzo cienkie plasterki. Następnie maczamy całą cukinię w oliwie z oliwek i soli oraz pieprzu.

Na gorącej patelni (lub grillu) grillujemy cukinię, aż pojawią się czarne znaki – około 30 sekund. Następnie przewracamy i powtarzamy czynność na drugiej stronie cukinii.

Wrzucamy grillowaną cukinię do miski ze świeżymi owocami i wciskamy cytrynę. Próbujemy i dodajemy więcej soli / cytryny, jeżeli taka ilość nie odpowiada naszym smakom.

6832226624_588bc37385_b-625x465

Sałata z białej fasoli i groszku z miętą

Schowek01

Podana poniżej receptura zapewnia porcję dla czterech osób.

Składniki

  • 1 1/2 szklanki białej fasoli, wysuszonej i przepłukanej
  • 1 szklanka groszku (świeżego lub z zamrażarki)
  • 1/2 szklanki pokrojonej świeżej mięty
  • 1 por, pokrojony w plastry
  • 1 łyżeczka kolendry
  • skórka i sok z połowy cytryny
  • 1/2 szklanki fety
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Łączymy wszystko w misce, a następnie dodajemy tyle oliwy z oliwek, by pokryć całość. Przyprawiamy solą i pieprzem – dużą ilością pieprzu, dla smaku.

Jeżeli robisz to na długo przed jakąś imprezą, połącz wszystkie składniki oprócz mięty – ta ma zwyczaj więdnąć i robić się czarna po ścięciu. Wmieszaj w całość miętę tuż przed podaniem.

Lubię podawać tę potrawę z kawałkiem chleba albo na lekki lunch, albo też podając ją z kurczakiem jako danie główne. Ponadto potrawa wspaniale sprawdza się jako danie piknikowe.

beans-625x465