Śniadania
Przepis na makaron czosnkowo-krabowy
Poniższy przepis pełni rolę doskonałej przystawki, aczkolwiek doskonale sprawdza się jako samodzielne danie, czy to w towarzystwie sałatki, czy też w otoczeniu zwykłego chleba. Danie można jeść o każdej porze dnia – pasuje zarówno na śniadanie, jak i późny obiad. Jest proste i bardzo szybkie do przygotowania – zarazem można łatwo je dopasować do swoich potrzeb, dodając jakieś zioła i dodatkowe przyprawy.
Przepis na puszysty ryż
Puszysty ryż doskonale sprawdza się na śniadanie – zwłaszcza gdy szuka się czegoś szybkiego, a jednocześnie bardzo lekkiego.
Składniki
- 3 szklanki ryżu (“puszystego”
- 1,5 szklanki pociachanych warzyw (kalafior, marchewka, ziemniak)
- 1/4 łyżeczki kminku
- 2 łyżeczki ketchupu
- 1/2 szklanki pomidorów
- 3 przecięte zielone chili
- 1 łyżeczka pokrojonej kolendry
- 2 łyżeczki oleju
- sól do smaku
Sposób przygotowania
Podgrzewamy olej na patelni i dodajemy do niego kminek, papryczki chili i pokrojone warzywa. Podgrzewamy je, aż nabiorą fajnego koloru. Wtedy dodajemy pomidorów i kolendry i gotujemy, aż to wszystko stanie się delikatne. Dodajemy soli i ketchupu (z jak największą ilością pomidorów w składzie) i mieszamy.
Odkładamy ryż do wody na kilka sekund, a następnie od razu odsączamy wodę i dodajemy go do całości – szybko mieszamy, by całość ładnie się zmieszała.
Przepis na bułki z nutką rozmarynu
Smaczne bułki na śniadanie. Oto prosty przepis dla każdego!
Składniki
- 640 g mąki tortowej
- 300 ml ciepłej wody
- 25 g drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy
- 1 białko jajka
- 2 łyżeczki (płaskie) soli
- 100 ml mleka (ciepłego – do zaczynu)
- 2-3 gałązki rozmarynu (suszonego lub świeżego)
- 1 garść papryki (suszonej) lub pomidorów (suszonych)
Sposób przygotowania
W pierwszej kolejności zajmujemy się przygotowaniem zaczynu. Drożdże mieszamy zatem z około 100 ml ciepłego mleka i 3 łyżkami mąki. Gdy zawiesina będzie gęsta (i wymieszana), odstawiamy ją na około 15 minut, zostawiając ją pod przykryciem.
W międzyczasie siekamy na drobno suszoną paprykę i rozmaryn. Bierzemy miskę i wkładamy do niej wszystkie pozostałe składniki. Wyrabiamy z nich ciasto – powinno to trwać około 5 minut. Przykrywamy miskę mokrą ściereczką i zostawiamy na 1 h, by ciasto mogło wyrosnąć.
Po tym czasie dzielimy ciasto na równe części (7-8 kawałków), a następne spłaszczamy każdy z nich i każdy z jego 4 rogów zagniatamy do środka, później wyrównując go ręką. Takie sakiewki kładziemy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę – każdą z naszych bułek nacinamy nożem na środku. Przykrywamy całość ściereczką i zostawiamy na kolejne 30 minut, w międzyczasie nagrzewając piekarnik do 200°C. Po półgodzinnym rośnięciu bułek posypujemy je mąką i wstawiamy do piekarnika. Po 20-25 minutach wyjmujemy je i czekamy, aż ostygną.
Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.
Przepis na jajecznicę nowoczesną
Jajecznica ta, będąca połączeniem jajek z kilkoma innymi składnikami, bardzo się sprawdziła u mnie jako śniadanie – przede wszystkim okazała się zdrowa ze względu na zastosowane rzodkiewki oraz botwinkę.
Przepis na jajko w awokado
Awokado jest owocem bardzo zdrowym, a zarazem przepysznym. To, że znajdowało się u mnie w lodówce skłoniło mnie do przygotowania dania zaprezentowanego na poniższym przepisie.
Składniki
- 1 awokado (dojrzałe, bez pestki, przekrojone na pół)
- 2 małe jajka
- szynka (opcjonalnie – kilka plasterków)
- sól, pieprz
- sok z cytryny, szczypiorek
Sposób przygotowania
Awokado przekrajamy na pół i kładziemy na brytfannie pokrytej papierem do pieczenia – następnie do kolejnych jego połówek wlewamy jajka (po jednym na połówkę), a całość skraplamy cytryną. Szynkę, jeżeli decydujemy się jej użyć, kroimy na drobną kostkę i posypujemy nią jajka. Dodajemy pozostałe przyprawy do smaku i zapiekamy mniej więcej 10 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż jajka się zetną. Zbyt długie gotowanie niewskazane – awokado traci wtedy swój gorzki smak.
Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.
Przepis na naleśniki po amerykańsku
Amerykańska wersja naleśników (na zachodzie zwanych “pancakes”) jest stanowczo grubsza i bardziej pulchna od tej najczęściej praktykowanej w Polsce. Wszystko za sprawą dodatku proszku do pieczenia. Naleśniki te doskonale “współpracują” z różnego rodzaju dżemami, ale przede wszystkim z syropem klonowym. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
Składniki
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3-4 łyżki masła
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu (olejku) pomarańczowego
- 1 cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru
- olej
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Na początku topimy masło (na przykład w rondelku), a następnie wlewamy je do miski, dodając do niego mąkę, mleko, jajka, proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier waniliowy i aromat. Mieszamy te składniki dokładnie, a tak powstałe ciasto nakładamy łyżką na pokrytą rozgrzanym olejem patelnię, starając się tworzyć okrągłe placuszki. Smażymy chwilę z obu stron, podając od razu do zjedzenia.
Przepis na pływające śniadaniowe musli
Przepis ten powinien przydać się w szczególności zabieganym mamom i tatom, którzy chcą zrobić bardzo szybkie, a jednocześnie pożywne, zdrowe i bogate w wartości odżywcze śniadanie. Znakomicie sprawdza się jako posiłek do pracy, zwłaszcza, że jego przygotowaniem zajmujemy się dzień wcześniej.
Składniki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka ziaren owsu
- 1 łyżka jogurtu
- 1 ćwiartka jabłka (utartego)
- 1 ćwiartka gruszki (utartej)
- 1 łyżka rodzynek
- 3 daktyle (pokrojne na drobne kawałki)
- 1/2 łyżki miodu
Sposób przygotowania
Umieszczamy owies, mleko, jogurt, jabłko, gruszkę, rodzynki, daktyle i miód w misce, a następnie składniki te lekko mieszamy i przykrywamy miskę folią spożywczą. Odstawiamy ją na noc do lodówki, by nazajutrz rano wyjąć i podać w otoczeniu orzechów i świeżych owoców własnego wyboru. Jeżeli chcemy, możemy uczynić posiłek słodszym, dodając nieco więcej miodu (nawet dopiero przy podawaniu).