Śniadania

Przepis na makaron czosnkowo-krabowy

Poniższy przepis pełni rolę doskonałej przystawki, aczkolwiek doskonale sprawdza się jako samodzielne danie, czy to w towarzystwie sałatki, czy też w otoczeniu zwykłego chleba. Danie można jeść o każdej porze dnia – pasuje zarówno na śniadanie, jak i późny obiad. Jest proste i bardzo szybkie do przygotowania – zarazem można łatwo je dopasować do swoich potrzeb, dodając jakieś zioła i dodatkowe przyprawy.

Przepis na puszysty ryż

Puszysty ryż doskonale sprawdza się na śniadanie – zwłaszcza gdy szuka się czegoś szybkiego, a jednocześnie bardzo lekkiego.

Składniki

  • 3 szklanki ryżu (“puszystego”
  • 1,5 szklanki pociachanych warzyw (kalafior, marchewka, ziemniak)
  • 1/4 łyżeczki kminku
  • 2 łyżeczki ketchupu
  • 1/2 szklanki pomidorów
  • 3 przecięte zielone chili
  • 1 łyżeczka pokrojonej kolendry
  • 2 łyżeczki oleju
  • sól do smaku

Sposób przygotowania

Podgrzewamy olej na patelni i dodajemy do niego kminek, papryczki chili i pokrojone warzywa. Podgrzewamy je, aż nabiorą fajnego koloru. Wtedy dodajemy pomidorów i kolendry i gotujemy, aż to wszystko stanie się delikatne. Dodajemy soli i ketchupu (z jak największą ilością pomidorów w składzie) i mieszamy.

Odkładamy ryż do wody na kilka sekund, a następnie od razu odsączamy wodę i dodajemy go do całości – szybko mieszamy, by całość ładnie się zmieszała.

Przepis na bułki z nutką rozmarynu

Smaczne bułki na śniadanie. Oto prosty przepis dla każdego!

Składniki

  • 640 g mąki tortowej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 25 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 białko jajka
  • 2 łyżeczki (płaskie) soli
  • 100 ml mleka (ciepłego – do zaczynu)
  • 2-3 gałązki rozmarynu (suszonego lub świeżego)
  • 1 garść papryki (suszonej) lub pomidorów (suszonych)

Sposób przygotowania

W pierwszej kolejności zajmujemy się przygotowaniem zaczynu. Drożdże mieszamy zatem z około 100 ml ciepłego mleka i 3 łyżkami mąki. Gdy zawiesina będzie gęsta (i wymieszana), odstawiamy ją na około 15 minut, zostawiając ją pod przykryciem.

W międzyczasie siekamy na drobno suszoną paprykę i rozmaryn. Bierzemy miskę i wkładamy do niej wszystkie pozostałe składniki. Wyrabiamy z nich ciasto – powinno to trwać około 5 minut. Przykrywamy miskę mokrą ściereczką i zostawiamy na 1 h, by ciasto mogło wyrosnąć.

Po tym czasie dzielimy ciasto na równe części (7-8 kawałków), a następne spłaszczamy każdy z nich i każdy z jego 4 rogów zagniatamy do środka, później wyrównując go ręką. Takie sakiewki kładziemy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę – każdą z naszych bułek nacinamy nożem na środku. Przykrywamy całość ściereczką i zostawiamy na kolejne 30 minut, w międzyczasie nagrzewając piekarnik do 200°C. Po półgodzinnym rośnięciu bułek posypujemy je mąką i wstawiamy do piekarnika. Po 20-25 minutach wyjmujemy je i czekamy, aż ostygną.

buły

Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.

Przepis na jajecznicę nowoczesną

Jajecznica ta, będąca połączeniem jajek z kilkoma innymi składnikami, bardzo się sprawdziła u mnie jako śniadanie – przede wszystkim okazała się zdrowa ze względu na zastosowane rzodkiewki oraz botwinkę.

Przepis na jajko w awokado

Awokado jest owocem bardzo zdrowym, a zarazem przepysznym. To, że znajdowało się u mnie w lodówce skłoniło mnie do przygotowania dania zaprezentowanego na poniższym przepisie.

Składniki

  • 1 awokado (dojrzałe, bez pestki, przekrojone na pół)
  • 2 małe jajka
  • szynka (opcjonalnie – kilka plasterków)
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny, szczypiorek

Sposób przygotowania

Awokado przekrajamy na pół i kładziemy na brytfannie pokrytej papierem do pieczenia – następnie do kolejnych jego połówek wlewamy jajka (po jednym na połówkę), a całość skraplamy cytryną. Szynkę, jeżeli decydujemy się jej użyć, kroimy na drobną kostkę i posypujemy nią jajka. Dodajemy pozostałe przyprawy do smaku i zapiekamy mniej więcej 10 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż jajka się zetną. Zbyt długie gotowanie niewskazane – awokado traci wtedy swój gorzki smak.

klj25dmg

Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.

Przepis na naleśniki po amerykańsku

panAmerykańska wersja naleśników (na zachodzie zwanych “pancakes”) jest stanowczo grubsza i bardziej pulchna od tej najczęściej praktykowanej w Polsce. Wszystko za sprawą dodatku proszku do pieczenia. Naleśniki te doskonale “współpracują” z różnego rodzaju dżemami, ale przede wszystkim z syropem klonowym. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3-4 łyżki masła
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu (olejku) pomarańczowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru
  • olej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

Na początku topimy masło (na przykład w rondelku), a następnie wlewamy je do miski, dodając do niego mąkę, mleko, jajka, proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier waniliowy i aromat. Mieszamy te składniki dokładnie, a tak powstałe ciasto nakładamy łyżką na pokrytą rozgrzanym olejem patelnię, starając się tworzyć okrągłe placuszki. Smażymy chwilę z obu stron, podając od razu do zjedzenia.
j4gknohl

Przepis na pływające śniadaniowe musli

musli

Przepis ten powinien przydać się w szczególności zabieganym mamom i tatom, którzy chcą zrobić bardzo szybkie, a jednocześnie pożywne, zdrowe i bogate w wartości odżywcze śniadanie. Znakomicie sprawdza się jako posiłek do pracy, zwłaszcza, że jego przygotowaniem zajmujemy się dzień wcześniej.

Składniki

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka ziaren owsu
  • 1 łyżka jogurtu
  • 1 ćwiartka jabłka (utartego)
  • 1 ćwiartka gruszki (utartej)
  • 1 łyżka rodzynek
  • 3 daktyle (pokrojne na drobne kawałki)
  • 1/2 łyżki miodu

Sposób przygotowania

Umieszczamy owies, mleko, jogurt, jabłko, gruszkę, rodzynki, daktyle i miód w misce, a następnie składniki te lekko mieszamy i przykrywamy miskę folią spożywczą. Odstawiamy ją na noc do lodówki, by nazajutrz rano wyjąć i podać w otoczeniu orzechów i świeżych owoców własnego wyboru. Jeżeli chcemy, możemy uczynić posiłek słodszym, dodając nieco więcej miodu (nawet dopiero przy podawaniu).