Śniadania
Przepis na zdrowy chleb
Nie ma nic lepszego niż zapach świeżo upieczonego chleba dlatego dzisiaj Małgorzata przygotowała dla nas bardzo zdrowy i smaczny przepis na chleb. Poniżej przepis na dwa bochenki chleba.
Owsianka z pieczonymi gruszkami
Składniki
(starczą na 6 porcji)
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżki cynamonu
- 1/4 łyżki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżki pokrojonego rozmarynu (opcjonalna)
- 1/2 łyżki soli
- 2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki niesłonego, roztopionego masła
- 2 łyżki wanilii (lub laski wanilii)
- 3 gruszki bez pestki, przepołowione
Wierzch
- 1/2 szklanki orzechów (dowolny rodzaj)
- 1 łyżka stopionego masła
- szczypta soli
- 1 łyżka brązowego cukru
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza i rozsmarowujemy masło na brytfannie. łączymy ze sobą płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową, rozmaryn i sól, a następnie mieszamy to wszystko razem. Wlewamy miksturę na brytfannę.
W misce łączymy brązowy cukier, mleko, jajka, 2 łyżki stopionego masła i wanilię. Wszystko ubijamy całkowicie, a następnie polewamy tym płatki. Wciskamy w nie następnie gruszki. Jeżeli chodzi o wierzch naszej owsianki to musimy wszystkie jego składniki po prostu rozprószyć na brzegu wcześniej przygotowanej owsianki z gruszkami.
Następnie pieczemy wszystko 40-45 minut do czasu, kiedy środek jest wypieczony, a posypka uzyska kolor złoty i skameralizuje się. Później odczekujemy, aż nieco to wszystko ostygnie i podajemy z syropem klonowym, brązowym cukrem i – jeżeli chcemy – większą ilością stopionego masła.
Tost pomidorowy z masłem bazyliowym
Prawdą jest, iż do pięknie dojrzałego pomidora niewiele trzeba dodać, by uzyskać efekt. Ten przepis ma zaledwie kilka składników, jednakże szybko stał się przepisem często praktykowanym przeze mnie w porze lunchu. To masło jest przyprawą, która nadaje smak latu – sprawdza się znakomicie na przykład na grillowanej kukurydzy lub – jak poniżej widać – na tostach.
Składniki
- 1 łyżka pokrojonej bazylii
- 4 łyżki masła, letniego (nie prosto z lodówki)
- 1 kromka wiejskiego chleba w postaci tosta
- 3 pokrojone cienko plasterki naturalnych pomidorów
- sól morska
W małej misce łączymy ze sobą bazylię oraz masło. Tym smarujemy rozgrzany tost. Następnie na wierzch kładziemy pomidory, które następnie posypujemy solą.
Małe brązowe kulki pączkowe
Składniki
- 5 łyżek masła
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka wanilii
- 1/2 łyżki soli
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
- olej (na patelnię)
Na posypkę
- 1/2 szklanki cukru białego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Do małego rondla dodajemy masło, a następnie doprowadzamy do wrzenia i gotjemy do czasu, kiedy mleko zrobi się bardzo brązowe. Ostrożne przekręcamy rondlem, by sprawdzać stale kolor masła. Natychmiast zdejmujemy jest z ognia, kiedy zobaczymy, że masło ma już złoty kolor.
Ubijamy suche składniki razem w średniej misce, a następnie łączymy mleko i jajko w małyej misce oraz ubijamy, by rozbić jajko. Mieszamy mleko, jajko i przybrązowione masło z suchymi składnikami, uważając, by nie dodać ich za dużo. Następnie podgrzewamy olej w rondlu – gdy osiągnie temperaturę około 180 stopni Celsjusza, ostrożnie dodajemy ciasto rozmiaru łyżki stołowej do oleju. Smażymy kilka na raz zachowując temperaturę oleju, by ta pozostawała ta sama. Smażymy do czasu osiągnięcia złotego koloru, a więc 2-3 minuty. Ostrożnie przemieszczamy pączki po oleju, by te smażyły się równomiernie.
Następnie w misce łączymy cukier i cynamon – maczamy w nich ciepłe pączki, rolując je, by pokryć je nimi. Podajemy od razu do jedzenia. Nasze mini-pączki możemy przechowywać pod przykryciem przez kilka kolejnych dni. Możemy też spróbować różnych posypek oraz polew, by nieco je uatrakcyjnić.