Jak przygotować naleśniki?
Jednym z najczęściej przygotowywanych przez Polaków na śniadanie pokarmów są naleśniki. Tak naprawdę wielkiej filozofii w nich nie ma – ot co, zwykłe ciasto i nadzienie. Mimo wszystko wciąż są osoby, które nie potrafią przygotować własnych naleśników. Właśnie dla nich powstała nasza porada.
Sposób przygotowania naleśników
- Wyjmujemy miskę i wlewamy do niej 1 szklankę mleka, a następnie wbijamy dwa jajka, dodajemy sól.
- Roztrzepujemy naszym mikserem (jak najlepiej się da).
- Dodajemy mąkę (0,25 kg) i mieszamy, by powstała w miarę gładka masa.
- Dodajemy szklankę wody i miksujemy.
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy kapkę oleju, a następnie wylewamy ciasto (większa jego ilość to większa grubość naleśników).
- Ciasto ma równomiernie pokrywać całą objętość patelni.
- Smażymy aż ciasto będzie odstawało od brzegów – wtedy przewracamy je na drugą stronę.
Uważajmy, by…
- Nie pzypiec zbytnio naleśników.
- Nie zapomnieć o żadnym ze składników.
- Nie przewracać naleśników ostrym narzędziem – grozi to porysowaniem patelni.
Podajemy z…
- Bitą śmietaną.
- Dżemem.
- Syropem klonowym.
- Kremem typu Nutella.
uwielbiam nalesniki 🙂