Jak przygotować naleśniki?

Jednym z najczęściej przygotowywanych przez Polaków na śniadanie pokarmów są naleśniki. Tak naprawdę wielkiej filozofii w nich nie ma – ot co, zwykłe ciasto i nadzienie. Mimo wszystko wciąż są osoby, które nie potrafią przygotować własnych naleśników. Właśnie dla nich powstała nasza porada.

Schowek01

Sposób przygotowania naleśników

  1. Wyjmujemy miskę i wlewamy do niej 1 szklankę mleka, a następnie wbijamy dwa jajka, dodajemy sól.
  2. Roztrzepujemy naszym mikserem (jak najlepiej się da).
  3. Dodajemy mąkę (0,25 kg) i mieszamy, by powstała w miarę gładka masa.
  4. Dodajemy szklankę wody i miksujemy.
  5. Na rozgrzaną patelnię wlewamy kapkę oleju, a następnie wylewamy ciasto (większa jego ilość to większa grubość naleśników).
  6. Ciasto ma równomiernie pokrywać całą objętość patelni.
  7. Smażymy aż ciasto będzie odstawało od brzegów – wtedy przewracamy je na drugą stronę.

Uważajmy, by…

  • Nie pzypiec zbytnio naleśników.
  • Nie zapomnieć o żadnym ze składników.
  • Nie przewracać naleśników ostrym narzędziem – grozi to porysowaniem patelni.

Podajemy z…

  • Bitą śmietaną.
  • Dżemem.
  • Syropem klonowym.
  • Kremem typu Nutella.

Komentarze

  1. delikatedelights pisze:

    uwielbiam nalesniki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *