Przyprawy
Szafran przyprawa zastosowanie
Szafran przyprawa zastosowanie – szafran to najdroższa przyprawa świata, posiadająca jednocześnie szereg zastosowań i idealnie nadająca się, jako dodatek do „zimowych” potraw i napojów. Dlaczego warto zaprosić szafran do swojej kuchni?
Właściwości lecznicze mięty
Właściwości lecznicze mięty – mięta dodawana jest do potraw głównie w celu nadania im aromatu. Jednak specyficzny smak i aromat to nie jedyny atut mięty. Posiada ona także zróżnicowane właściwości, które korzystnie wpływają na cały organizm człowieka. Mięta pieprzowa właściwości
Zioła wspomagające trawienie
Zioła wspomagające trawienie – zioła i przyprawy dodajemy do potraw głównie po to, aby dodać im aromatu i poprawić smak. Niewiele osób jednak wie, że niektóre przyprawy poprawiają trawienie oraz przyśpieszają metabolizm. Jak poprawić trawienie?
Kurkuma właściwości zdrowotne
Kurkuma właściwości zdrowotne – kurkuma powszechnie nazywana jest przyprawą życia. Znana jest przede wszystkim pod postacią żółtego proszku, jednak pozyskiwana jest z kłącza tropikalnej byliny, ostryżu długiego. Jak działa kurkuma?
Tymianek – ciekawostki i wartości odżywcze
Gatunek rośliny zwany tymiankiem jest wypełniony po brzegi różnego rodzaju wartościami odżywczymi, minerałami oraz witaminami, które wydają się być kluczowe dla zdrowia naszego organizmu. Jest nie tylko często wykorzystywanym w medycynie składnikiem, ale także ważną częścią w każdej kuchni.
Majeranek – ciekawostki i wartości odżywcze
Majeranek jest bardzo aromatyczną przyprawą pochodzącą z Egiptu i Arabii – często myli się go z oregano, głównie dlatego, iż posiada bardzo podobny wygląd. W dniu dzisiejszym majeranek można spotkać w kilku różnych formach: często występuje jako olejek, można nabyć go w postaci proszku czy liści, świeżych lub suszonych.
Kminek- ciekawostki i wartości odżywcze
Kminek jest jedną z przypraw, z którą wiąże się bardzo wiele ciekawych legend. Kiedyś bowiem twierdzono, iż roślina ta pozwalała zapobiegać kradzieży przedmiotów, w których znajdowało się jej nasiono, a także sprawiała, że kochankowie nie tracili do siebie pociągu. Choć współcześnie nie posuwa się tak daleko w przypisywaniu kminkowi pozytywnych właściwości, wciąż uważa się go za jedną ze zdrowszych przypraw.