Risotto z kurczakiem w sezamie

Składniki

Starczają na dwie porcje obiadowe.

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 brokuł (mały)
  • 1,5 szklanki ryżu
  • oliwa i olej (do smażenia)
  • 200 ml białego wina (wytrawnego)
  • sezam (biały i czarny)
  • sok cytrynowy
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie

Brokuły wstawiamy do wrzątku i gotujemy, wcześniej dodając łyżeczkę cukru dla zachowania koloru. Na patelni (dość dużej) podgrzewamy oliwę i wsypujemy na nią ryż – mieszamy w taki sposób, by ten w całości pokrył się oliwą. Dodajemy nasze wino i czekamy, aż zostanie wchłonięte przez ryż (powinno wyparować). Cały czas gotowania ryżu powinien zatem wynieść około 10 minut. Po tym czasie doprawiamy go solą i pieprzem. Wracamy do brokułów: ugniatamy je widelcem w misce i dodajemy do ryżowej papki. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem cytrynowym.

Pora na kurczaka – tego zostawiamy na 20 minut w sosie sojowym, by potem obtoczyć go w sezamie i usmażyć na oleju (na małym ogniu). Gdy będzie już zarumieniony z każdej strony, podajemy go razem z naszym risotto. Smakuje wybornie.

Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *