Risotto z kurczakiem w sezamie
Składniki
Starczają na dwie porcje obiadowe.
- 2 filety z kurczaka
- 1 brokuł (mały)
- 1,5 szklanki ryżu
- oliwa i olej (do smażenia)
- 200 ml białego wina (wytrawnego)
- sezam (biały i czarny)
- sok cytrynowy
- sól
- pieprz
- 4 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie
Brokuły wstawiamy do wrzątku i gotujemy, wcześniej dodając łyżeczkę cukru dla zachowania koloru. Na patelni (dość dużej) podgrzewamy oliwę i wsypujemy na nią ryż – mieszamy w taki sposób, by ten w całości pokrył się oliwą. Dodajemy nasze wino i czekamy, aż zostanie wchłonięte przez ryż (powinno wyparować). Cały czas gotowania ryżu powinien zatem wynieść około 10 minut. Po tym czasie doprawiamy go solą i pieprzem. Wracamy do brokułów: ugniatamy je widelcem w misce i dodajemy do ryżowej papki. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem cytrynowym.
Pora na kurczaka – tego zostawiamy na 20 minut w sosie sojowym, by potem obtoczyć go w sezamie i usmażyć na oleju (na małym ogniu). Gdy będzie już zarumieniony z każdej strony, podajemy go razem z naszym risotto. Smakuje wybornie.
Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.
Dodaj komentarz