Sałata z białej fasoli i groszku z miętą
Podana poniżej receptura zapewnia porcję dla czterech osób.
Składniki
- 1 1/2 szklanki białej fasoli, wysuszonej i przepłukanej
- 1 szklanka groszku (świeżego lub z zamrażarki)
- 1/2 szklanki pokrojonej świeżej mięty
- 1 por, pokrojony w plastry
- 1 łyżeczka kolendry
- skórka i sok z połowy cytryny
- 1/2 szklanki fety
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Łączymy wszystko w misce, a następnie dodajemy tyle oliwy z oliwek, by pokryć całość. Przyprawiamy solą i pieprzem – dużą ilością pieprzu, dla smaku.
Jeżeli robisz to na długo przed jakąś imprezą, połącz wszystkie składniki oprócz mięty – ta ma zwyczaj więdnąć i robić się czarna po ścięciu. Wmieszaj w całość miętę tuż przed podaniem.
Lubię podawać tę potrawę z kawałkiem chleba albo na lekki lunch, albo też podając ją z kurczakiem jako danie główne. Ponadto potrawa wspaniale sprawdza się jako danie piknikowe.
Dodaj komentarz