Sałata z białej fasoli i groszku z miętą

Schowek01

Podana poniżej receptura zapewnia porcję dla czterech osób.

Składniki

  • 1 1/2 szklanki białej fasoli, wysuszonej i przepłukanej
  • 1 szklanka groszku (świeżego lub z zamrażarki)
  • 1/2 szklanki pokrojonej świeżej mięty
  • 1 por, pokrojony w plastry
  • 1 łyżeczka kolendry
  • skórka i sok z połowy cytryny
  • 1/2 szklanki fety
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Łączymy wszystko w misce, a następnie dodajemy tyle oliwy z oliwek, by pokryć całość. Przyprawiamy solą i pieprzem – dużą ilością pieprzu, dla smaku.

Jeżeli robisz to na długo przed jakąś imprezą, połącz wszystkie składniki oprócz mięty – ta ma zwyczaj więdnąć i robić się czarna po ścięciu. Wmieszaj w całość miętę tuż przed podaniem.

Lubię podawać tę potrawę z kawałkiem chleba albo na lekki lunch, albo też podając ją z kurczakiem jako danie główne. Ponadto potrawa wspaniale sprawdza się jako danie piknikowe.

beans-625x465

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *