Sałatka warzywna składniki

Sałatka jarzynowa to kolejne danie, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Jak zrobić sałatkę warzywną?

Sałatki na Wielkanoc

Na wielkanocnym stole królują potrawy z sezonowych produktów, które wprowadzają do domu wiosenny klimat. Świeże rzodkiewki, pomidory, ogórki czy kiełki np. rzeżuchy nie tylko wyśmienicie smakują, ale przede wszystkim dostarczają cennych witamin i minerałów, jednak podczas zakupów warto sięgać po nieco mniej okazałe nowalijki, gdyż na pewno okażą się zdrowsze.

Przepis, który może cię zainteresować: Przepis na tortille z kurczakiem i warzywami

Przepis na salatke jarzynowa tradycyjna

Królową wielkanocnych sałatek jest z pewnością pyszna sałatka jarzynowa, którą przygotowujemy w większości z warzyw korzeniowych. Ugotowana marchewka, pietruszka, seler oraz ziemniaki stworzą prostą i jednocześnie wyjątkowo smaczną kompozycję naturalnych i doskonale pamiętanych z dzieciństwa smaków. Na wielkanocnym stole doskonale zaprezentuje się także sałatka ziemniaczana tradycyjna przygotowana z ugotowanych ziemniaków, ugotowanej białej fasoli, cebuli i doprawiona oliwą z oliwek, gruboziarnistą solą, kolorowym pieprzem oraz suszonym majerankiem.

Tradycyjna sałatka jarzynowa 

Salatka swiateczna – składniki:

  • 4 duże marchewki
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 duże pietruszki (korzeń)
  • 1 duży lub 2 małe selery
  • puszka zielonego groszku
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki
  • majonez lub jogurt naturalny – około 3 łyżek
  • 1 łyżka pikantnej musztardy

Jarzynowa sałatka – sposób przygotowania

Marchew, pietruszkę oraz seler umyj, obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie – wszystkie warzywa osobno lub razem, jednak wówczas należy kontrolować twardość warzyw i sukcesywnie wyciągać z wody te, które będą miękkie. ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach – sprawdź na opakowaniu, do czego są przeznaczone, gdyż nie wszystkie gatunki nadają się do sałatki.

Sałatki jarzynowe z majonezem

salatkaUgotowane warzywa wystudź, ziemniaki obierz po przestudzeniu i całość pokrój w kostkę o podobnej wielkości. Warzywa przełóż do dużej miski, dodaj odsączony na sicie i przepłukany zimną wodą groszek, dopraw do smaku. Majonez połącz z musztardą – dodawaj do sałatki porcjami i dokładnie wymieszaj z warzywami. Sałatka nie powinna być za sucha, jednak nie można przesadzać z ilością majonezu – składniki powinny być dokładnie połączone, jednak nie mogą pływać w sosie.

Z innej kategorii: Ile kalorii mają jabłka

Sałatka warzywna składniki

Jeżeli używasz jogurtu nie dodawaj sosu do całej porcji warzyw – jeżeli przygotowujesz sałatkę na dwa dni świąt może podejść wodą i będzie wyglądała nieapetycznie. Salatka na swieta powinna postać kilka godzin w lodówce, aby smaki się połączyły. Tuż przed podaniem dodaj do sałatki posiekaną natkę pietruszki i udekoruj całość szczypiorkiem, kiełkami lub świeżymi ziołami.

Tradycyjna sałatka warzywna idealnie pasuje do wędlin, śledzi oraz sprawdzi się, jako samodzielne danie, jeżeli np. dodamy do niej pokrojoną w kostkę szynkę. Aby dodatkowo zaostrzyć smak dania można dodać do sałatki odrobinę świeżo tartego chrzanu. do tej sałatki pasuje także kukurydza z puszki, posiekane jajko na twardo oraz świeża papryka – ja osobiście najbardziej lubię podstawową wersję.

Smacznego!

Komentarze

  1. Patrycja pisze:

    Świetna sałatka. Zdrowa i pożywna.
    Pozdrawiam i zapraszam na mojego bloga

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *